„Klubrádió
Reggeli gyors

Simonyi: Bármennyire is szeretné Orbán, ha vele foglalkozzanak, Amerikában van fontosabb

27/04/2022 11:48

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Milyen hatással lesz az amerikai politikára az, hogy az inkább konzervatívok felé hajló milliárdos, Elon Musk megvásárolta a Twittert, ami Trumpot korábban letiltotta? Mennyire foglalkoznak a magyar választási eredményekkel Washingtonban, illetve Orbán Viktor körül elfogy a levegő, bölcs dolog-e ennyire mindent Trumpra feltennie? Simonyi András volt washingtoni nagykövet volt a Reggeli gyors vendége.

2022. április 27. Reggeli gyors - részlet 22.04.27. Simonyi András
10:02
00:00

Donald Trumpnak napi tízezer dolláros pénzbüntetést kell fizetnie a bíróság megsértéséért, de nem ez fogja őt földhöz vágni, mondta Simonyi András volt washingtoni nagykövet a Reggeli gyorsban. Szerinte jelenleg Amerikában ennél nagyobb hír, hogy Elon Musk megvásárolta a Twittert, aminek hatása lehet a belpolitikára, például úgy, hogy Trump visszakaphatja a twitteres jogosítványait. (Az amerikai választásokat követően korlátozták a volt elnök Twitterét, amiben a választásokat megkérdőjelezte, és arra buzdította a híveit, hogy lázadjanak fel).

 

 
Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet (MTI)
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

 

A Twitter Amerikában komoly politikai tényező, ezért a kérdés is az, hogy Elon Musk csak befektetésként megvásárolta a Twittert, vagy be is fog-e avatkozni a felhasználási feltételekbe. Egyelőre csak annyit állított, hogy elsősorban a szólásszabadság érdekében akarta megvenni (46 milliárd dollárért). "Meglátjuk, mi lesz a kifutása" - állapította meg Simonyi, aki szerint bár Muskot nem lehet politikailag beskatulyázni, de inkább a konzervatívok felé húz a szíve. 

Sokak szerint most már csak az egészségi állapota akadályozhatja meg abban Trumpot, hogy a következő választáson újrainduljon az elnökségért, mondta a volt nagykövet.

Simonyi nagyon érdekesnek nevezte, hogy milyen nagy teret kapott Washingtonban, hogy Orbán Viktor két nagy szövetségese - Marine Le Pen és Janez Janša is - súlyos vereséget szenvedett a választásokon. Szerinte Amerikának nagyon erős jelzés érkezett Franciaországból, hogy bár Le Pen elveszítette a választásokat, de szó sincs arról, hogy az általa képviselt politikai gondolkodás eltűnne Franciaországból, így a lecke fel van adva, mondta. Az Európai Unió átmenetileg menekült meg egy nagyobb katasztrófától, mondta az exnagykövet.

Magyarországgal kapcsolatban is sok cikket lehetett olvasni, de aztán gyorsan átvették a fontosabb hírek a terepet, amik Ukrajnával és Oroszországgal foglalkoznak, de azért Simonyi szerint sokan kiemelték, hogy Orbán Viktor Zelenszkij legnagyobb európai ellenfele. Önmagában a magyar választás nem nagyon érdekes, inkább a trendek érdekesek, amikor megállapították, hogy ugyan szabad választások vannak, de nem tartják tisztességesnek, mert a média felett óriási és döntő befolyása van Orbán Viktornak.

Orbán Viktor Donald Trumppal folytatott telefonbeszélgetést
 
Orbán Viktor Donald Trumppal folytatott telefonbeszélgetést
 
Budapest, 2022. január 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump volt amerikai elnökkel folytat telefonbeszélgetést a Karmelita kolostorban 2022. január 18-án. Egymás kölcsönös politikai támogatásáról, a magyar-amerikai kapcsolatokról és a migrációról is szó volt Orbán Viktor és Donald Trump tárgyalásán. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Orbán putyini modellt követ, és ezt lenyelik a nyugati országok, de Simonyi szerint meglátjuk, hogy meddig. Mivel Svédország és Finnország is csatlakozni fog a NATO-hoz, ezzel erősödni fog a NATO demokratikus hitele, nő azon országok száma, amelyek komoly demokratikus hagyományokkal rendelkeznek, és meglátjuk, meddig tolerálja a NATO azt, ami Magyarországon van, mondta Simonyi, aki szerint Amerikában elsősorban nem Magyarországgal foglalkoznak, bármennyire is szeretné Orbán, ha vele foglalkozna a világ: mindegy mit írnak rólam, csak jól írják le a nevemet, érzékeltette ezt a fajta hozzáállást a volt nagykövet.

Trump gratulált Orbánnak a győzelméhez, de Simonyi szerint mivel jelen pillanatban nem ő az USA elnöke, nem olyan okos dolog, minden politikai tőkéjét Trumpba helyeznie.