„Klubrádió
Esti gyors

Saját testével védi – Kárpáti Iván jegyzete

11/04/2023 18:05

| Szerző: Kárpáti Iván

A miniszterelnök saját testével védi a szövetségesei ellenében a háborús orosz elitet, az amerikaiakat az ellenfelek közé sorolja és blokkolja a NATO bővítését, ameddig csak lehet. Ezzel felteszi magát – nem először – a világpolitika színpadára, ez nem kérdés. 

2023. április 11. Esti gyors-részlet (2023.04.11. Kárpáti Iván jegyzete)
02:00
00:00
Hogy valójában milyen mély Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin viszonya, annak talán Simicska Lajos lehetett volna a megmondhatója, de néhány utaláson kívül túl sokat nem árult el az azóta Balaton-felvidéki sajtkészítővé szelidült oligarcha. A „valamivel fogják” verziót én soha nem tartottam elfogadható magyarázatnak, ezt meghagyom a Facebook-kommentelőknek, a dolog nyilván ennél összetettebb.

Mindig volt racionális és ideológiai motivációja, most sincs ez másképpen, csak közben történt ez-az. Például Putyin lerohant egy szomszédos országot, kirobbantva Európában a II. világháború óta nem látott intenzitású véres harcot. Az egész különutassága átkerült egy másik koordinátarendszerbe, amit hazai fogyasztásra, a hamis és cinikus „békevágy” propagandával remekül eladott. A 444.hu szerint 2014 után újra tiltólistára tenne magyarokat az USA. Nincs mit csodálkozni, egy olyan ország lettünk, aminek a miniszterelnöke saját testével védi a szövetségesei ellenében a háborús orosz elitet. Zárt körben, de azért nyilvánosságnak is szánva Orbán az amerikaiakat is az ellenfelek közé sorolja és blokkolja a NATO bővítését, ameddig csak lehet. Ezzel felteszi magát – nem először – a világpolitika színpadára, ez nem kérdés. A magyar külügyminiszter közben önfeledten repked Minszkbe és Moszkvába, szigorúan persze pragmatikus megfontolásból. Azt még nem sikerült megfejteni, hogy ezekért az utakért mit kapunk cserébe, de egyet biztos nem: olcsó gázt. Bár fene tudja, ha nem csúsznának térden a Kreml márványpadlóján, lehet nem dupla áron kapnánk az energiát, hanem négyszeres szorzóval. Kinek mit intézett a kormánya.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2023. április 11-i adásában hangzott el.