„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna Péter azt várja Magyar Pétertől, hogy támogassa egy demokratikus alkotmány kidolgozását

17/04/2024 21:21

| Szerző: Klubrádió

Ez az alaptörvény a Fidesz szervezeti és működési szabályzata, amivel azt csinál, amit akar – mondta Róna Péter. A jogász-közgazdász ezért azt várja a váratlan népszerűségre szert tett Magyar Pétertől, hogy, jelentse be, támogatja egy demokratikus alkotmány megfogalmazását, bevezetését, és ehhez a többi ellenzéki erő is csatlakozhatna, így megalapozva a nemzeti minimumot.

2024. április 17. Megbeszéljük - részlet 24.04.17. Róna Péter
10:52
00:00

A téma Magyar Péter megjelenése volt a magyar politikai életben; már neki is van európai parlamenti jelöltlistája, és egyes mérések szerint három mandátumot is szerezhet. Róna Pétert, mint ringbe szállt politikust és mint tapasztalt elemzőt, oktatót kérdeztük a Megbeszéljük szerdai műsorában.

Azt mondta, nem kívánja vitatni Magyar Péter érdemeit, amit tett, az „jól volt összerakva”, de vannak vele szemben jelentős kételyei. Amelyeket viszont ezúttal félretett, mert, mint hangsúlyozta, van egy sokkal fontosabb probléma: az, hogy erre az alaptörvényre nem lehet demokráciát fenntartó közjogi rendszert építeni. Bizonyos értelemben mindegy, ki kerül hatalomra, az el fog fajulni a jelenlegi közjogi rendszer keretein belül. Ez az alaptörvény arról szól, hogy aki megszerzi a kétharmadot, az azt csinál, amit akar. Szerinte azért van önkényuralmi rendszer, mert nincsenek kijelölve a hatalom korlátai, az alaptörvény teljesen alkalmatlan egy demokratikus rendszer fenntartására; (Orbán Viktor általi) kézivezérléshez vezet. Egy alkotmány szerződés, amelyben a társadalom jelöli ki, hogyan lehet megszerezni a hatalmat és mire, hogyan lehet felhasználni. Ehhez viszont ebben a rendszerben, a jelenlegi alaptörvényhez nincs köze a társadalomnak, a negyedik cikkelye egyenesen tiltja, hogy bármiféle beleszólása legyen bármilyen alkotmánymódosításba. Ezt az alaptörvényt a Fidesz-KDNP-n kívül senki nem hagyta jóvá, nem volt róla népszavazás sem – hangsúlyozta. Ez a Fidesz szervezeti és működési szabályzata, amivel azt csinál, amit akar – jegyezte meg.

Közölte: azt várja Magyartól, hogy csatlakozzon ehhez az állásponthoz, jelentse be, hogy támogatja egy demokratikus alkotmány megfogalmazását, bevezetését és „lássunk hozzá”. Olyan alkotmányra lenne szükség, amely biztosítja az intézményes rendszerek demokratikus működését, és ilyenről a rendszerváltó elit sem gondoskodott, aztán jött Szájer József és „összeszerkesztette a Fidesz alaptörvényét”. Azt várná, hogy most, amikor Magyar Péter váratlan népszerűséghez jutott, folytassa ott, hogy megígéri, részt vesz egy új, demokratikus alkotmány kidolgozásában és ehhez várja a többi ellenzéki erő csatlakozását? – kérdezte műsorvezetőnk, mire Róna Péter egyértelmű igennel felelt, mert ezzel meg lehetne teremteni a demokratikus erők valamiféle laza szövetségét. Nagyszerű, hogy Magyar Péter arról beszél, hogy megbuktatja ezt a rendszert, de ha megbukna, akkor mi lenne? – tette fel a kérdést. Ha ezt megteszik a következő választásig, akkor megtették a nagy és döntő lépést – értett egyet ismét Bolgár Györggyel a jogász-közgazdász. Hozzátette: az új alkotmány lenne a nemzeti minimum, amelyet népszavazáson kellene elfogadni.

Egy hallgatóra reagálva beszélt arról is: a Fidesz kedvező intézkedéseinek összhatása elmaradt attól a szinttől, amit a környező posztszocialista országok ugyanebben az időszakban mutattak. Volt reálbérjavulás, adócsökkentés, de az emberek vásárlóereje kevésbé nőtt, mint az összes többi volt szocialista országban. Tehát a magyar kormányok teljesítménye nagyon gyenge ahhoz képest, ami történt Csehországban, Lengyelországban, a balti államokban és kiemelten Romániában.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Megbeszéljük...
2024. április 17., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György