„Támogassa
Megbeszéljük...

Róna: Lassan Bulgária szintjére süllyedünk

6/07/2023 19:51

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Egy országban a jólétet nem az egy főre jutó GDP-ből tudjuk kikövetkeztetni, hanem abból, hogy az emberek mennyit tudnak átlagosan fogyasztani. E téren lassan Bulgária szintjére süllyedünk – mondta Róna Péter jogász, közgazdász, egyetemi tanár.

2023. július 06. Megbeszéljük - részlet 23.07.06. Róna Péter
14:02
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, megsínylette a forint a költségvetési kiadások megkurtításának és a kamatvágásnak a bejelentését. Egyúttal fel is gyorsult a magyar valuta gyengülése, hiszen az elmúlt hét napban 2,6%-ot esett értéke az Euróhoz képest.

Csillag István volt gazdági minszter szerint pedig az áremelkedés mértéke 20 százalék felett jár, a bevételek növekedése ehhez képest csak 10 százalék. Ez azt jelenti, nem sikerült még lépést sem tartani az áremelkedéssel. Hozzátette, az áremelkedés és a bevételek közti eltérésből keletkező hiányt más forrásokból, kölcsönökből, kötvénykibocsátásokból kell kipótolni, amelyek ugyancsak az inflációt erősítő eszközök.

"A Magyar Nemzeti Bank horribilis veszteséges működése, nemcsak 2023-ra vonatkozik, hanem az elkövetkező 5 évben is folytatódhat" – mondta a Megbeszéljük csütörtöki adásában Róna Péter jogász, közgazdász, egyetemi tanár. A növekedési hitelprogram során 9500 milliárd forint értékben vásárolt államkötvényt, amelyből mára mintegy 1500 milliárd lejárt, és maradt 8000 milliárd. Ezeket a jegybank egyre alacsonyabb, jelenleg 16 százalékos kamattal kamattal finanszírozza. "A 8 ezer milliárdos állományon van egy 15 százalékos mínusz, amely állomány a következő években is csökken" – foglalta össze.

 
Róna Péter Fotó: Klubrádió/KaLász
 

Ezt csak úgy tudja a bank kezelni, ha csökkenti a kamatlábat. A kamatcsökkentés azonban hatást gyakorol a forint értéktelenedésére.

"A bank tőkeállománya az év elején 256 milliárdra rúgott, az idei, 2023. évi vesztesége saját elemzése alapján legalább 1800 milliárd forint lesz. Ha azt vesszük, hogy az év fele már eltelt, a hiány felét (900 milliárd forintot) már realizálhatunk. Ezek alapján elmondható, hogy az MNB már negatív tőkével működik" – tette hozzá.

Ennek következménye, hogy a nemzetközi bizalom meginog. Ha az állam nem tudja megtámogatni a költségvetésből, még súlyosabb lesz a veszteség.

"Amikor a kormány arról beszél, hogy hogy állunk anyagilag, akkor a GDP-ről beszél, azonban egy országban a jólétet nem az egy főre jutó GDP-ből tudjuk kikövetkeztetni, hanem abból, hogy az emberek mennyit tudnak átlagosan fogyasztani. A GDP-nek ehhez semmi köze. E téren lassan Bulgária szintjére süllyedünk" – foglalta össze Róna, hozzátéve, hogy a kezelhetetlen és kezeletlen infláció, valamint a költségvetés kényszerű felülvizsgálata, várhatóan tovább csökkenti az átlagos fogyasztási képességet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2023.07.06., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György