„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna: A DK devizahitel programjának van erős pontja

2/09/2021 17:13

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A DK devizahitelesek kárpótlásáról szóló ígéretének legerősebb pontja, hogy az állam átvenné a tartozásokat az emberektől, és rendezné a bankokkal – véli Róna Péter közgazdász, jogász, oxfordi egyetemi tanár. Hozzátette azonban, hogy a devizahitelesek kilakoltatásának fdelfüggesztése visszamenőleges törvénykezést jelent, azt pedig az Alaptörvény értelmében aggályos.

2021. szeptember 02. Megbeszéljük - részlet 21.09.02. Róna Péter
11:53
00:00

Dobrev Klára azt ígéri, hogy amennyiben a 2022-es választás után ő alakíthat kormányt, akkor megalkotnak egy úgynevezett devizahiteles kárpótlási törvényt. A Demokratikus Koalíció (DK) ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltje csütörtöki, online sajtótájékoztatóján a részleteket ismertetve bejelentette, hogy bevezetik az adósok "elsétálási jogát". Ezt azt jelenti, hogy ha a bank a hitelfelvétel időpontjában elegendő fedezetként fogadott el például egy ingatlant, akkor annak elárverezése után a pénzintézet többet már nem követelhet az adósoktól – írja az atv.hu.

Ennek értelmében felfüggesztenék a devizahitelesek kilakoltatását, és az állam intézné a további teesndőket a bankokkal.

Róna Péter közgazdász, jogász, oxfordi egyetemi tanár a Klubrádióban arról beszélt, mindamellett, hogy örül annak, hogy az ellenzék, felkarolta a devizahitelesek problémáját és foglalkozik vele, hangsúlyozta, az Alaptörvény értelmében visszamenőleges hatályú törvényt nem lehet hozni. Az ilyen gyakorlat ezért aggályos. Ezen kívül a számítás módja rendkívül bonyolult, és mivel a részletek nem ismertek, ezért nem is tud róla bővebben véleményt alkotni. Így a kilakoltatások felfüggesztése érzékenyebb, mert ez már a visszamenőlegesség alá tartozik.

Korábban Róna is csatlakozott Bárándy Péter, Forgács Imre, egykori igazságügyi miniszterekhez és Vörös Imre volt alkotmánybíróhoz, akik arra kérték az ellenzéket, hogy mielőbb teljesen új alkotmánnyal álljanak elő, és azt kormányra kerülve bocsássák népszavazásra.

Annak azonban semmilyen alkotmányos akadályát nem látja a jelenlegi Alaptörvény mellett sem, hogy az állam vegye át az érinettetktől a devizahitelekkel kapcsolatos banki egyeztetéseket. Úgy véli, ez a terv legerősebb része.

Ha az állam azt mondja, hogy átveszi a hitelesektől a tartozásokat, azok törlesztését úgy menedzseli a bankokkal, ahogy akarja.

Az LMP elnökválasztó kongresszusa
Fotó: Kovács Attila/MTI

2021. szeptember 02. Megbeszéljük - részlet 21.09.02. Varju László
11:52
00:00

Varju László, a Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke, a DK parlamenti képviselője is megszólalt a Klubrádióban, becslése szerint 1000 milliárdos tételről van szó.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2021.09.02., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György