„Klubrádió
Konkrét

Rasszista bűntörténettől az állami ünnepig

19/03/2019 14:36

| Szerző: Klubrádió

133 nap, amely tartós és mély nyomott hagyott a magyar emlékezetpolitikában. Száz éve kiáltották ki a Tanácsköztársaságot.

2019. március 18. Konkrét 19.03.18. - Tanácsköztársaság
41:36
00:00

Mindjárt itt a Tanácsköztársaság kikiáltásának 100. évfordulója, ez adta az alkalmat Böcskei Balázsnak ahhoz, hogy a korszakkal foglalkozó történészeket hívjon vendégül, nevezetesen Hatos Pál és Bödők Gergely történészt.

1918-19 az időszak, amikor másodpercek alatt évszázadok fordultak meg, így utólag sem könnyű eligazodni, tisztán látni, ennek ellenére az emlékezetpolitikában komoly súlya van. Elég csak arra gondolni, hogy ekkor alakult ki a bal- és jobboldal között az a törésvonal, ami -ha nem is változatlan formában- ma is jelen van. A szociáldemokrácia szerepe szinte elfelejtett, most is hiányzó része a baloldali gondolkodásnak.

A Tanácsköztársaságot a Horthy-korszakban egy rasszista bűntörténetnek tartották itthon. Az emigrációban élők persze másképp látták, például a gazdasági amatőrizmust emelték ki. A világháború után az emlékezetipar ismét más képet festett, eljutottak egészen odáig, hogy március 21-e ünnepnap lett.

Hogyan gondoljunk a százezres hadseregre, amely igyekezett visszafoglalni a Felvidéket? Kik voltak a Lenin-fiúk? Hogyan derült ki, hogy a kommunizmus megvalósíthatatlan? Jó ötlet volt-e az alkoholtilalom? Van-e olyan személy, akit ma is ki lehet emelni, mint egyértelműen pozitív példát?

Amennyiben érdeklik Önt ilyen és hasonló kérdések, a műsort a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan.