„Klubrádió
Reggeli gyors

Ráday Mihály: elvitte a gondolkodásmódját a kis településekig

19/07/2021 12:49

| Szerző: Klubrádió

Saját katonasírt gondozott, nemcsak Budapest, hanem az egész ország településvédője volt. Ráday Mihály 79 évesen meghalt.

A hétvégén meghalt Ráday Mihály városvédő, 79 éves volt. A Reggeli gyorsban N. Kósa Judit, a Népszava újságírója emlékezett meg róla.

2021. július 19. Reggeli gyors - részlet 21.07.19. N. Kósa Judit
06:36
00:00

Ráday Mihály halálának körülményeiről annyi tudható, amit a felesége osztott meg róla: egy olyan kór vitte el, ami már régen lappangott a szervezetében. Végül áprilisban rosszul lett, kórházba került, és kiderült, hogy "nagy a baj". Pedig még egy sétát is terveztek a Várban, maszkban, de addig halogatták, hogy már nem lesz módjuk sajnos, mondta N. Kósa a személyes részről.

Ráday egy olyan gondolkodásmódot hagyott maga mögött, amit a hetvenes évek elején kezdett el, majd a műsorában, a könyvében, folyóiratokban is bevezette, és aminek a lényege, hogy "nyitott szemmel kell járni a világban". Ráday szerint nem pusztulásra érett semmi, ami körülöttünk van, és ami túlélte az évszázadokat, évtizedeket.

N. Kósa szerint Rádayt úgy tartjuk számon, hogy Budapest városvédője, de a mozgalom, amit a nyolcvanas években elindított, a város és a faluvédők mozgalma, gondolkodásmódját pedig a legkisebb településekig is eljuttatta. Ezeken a helyeken is felvetődött a gondolat, hogy "itt van, romlik, javítsuk meg, őrizzük meg, ami csodálatos. A gondolkodást változtatta meg".

"Mindnyájan vitatkoztunk vele, mert úgy gondolkodott, hogy merevítsük meg az időt. Ami körülöttünk van, az ne változzon, és szent dühvel tudta kiabálni, hogy az építész ne hagyjon jelet, az építész ne ott alkosson, ahol valaha más épület állt. Ezek is termékeny viták voltak, időnként ő is elfogadta mások véleményét" - mondta az újságíró.

N. Kósa szerint az elmúlt 30 évben sok minden megváltozott, és most az a baj, "hogy az inga a másik irányba leng, és nem csak az pusztul, ami pótolható, ami nem feltétlenül érték, hanem az igazi értékek is".

Ráday nemcsak írt, hanem cselekedett is, például a 48-as honvéd katonasírok ügyében, hogy az elfeledett hősök emléke megmaradjon. "Ahol ő lakott, a dűlőben van egy honvédsír, Kovács J. sírja, akiről azt sem tudják, hogy József vagy János", de Ráday minden március 15-én szervezett oda ünnepséget, szónokot és énekkart is hívott, mondta.