„Támogassa
Reggeli gyors

Polyák: Magyarországon a közmédia hitelessége brutálisan alacsony

22/11/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Míg Európa nagy részében a közmédiát az egyik leghitelesebb forrásnak tekintik a polgárok, itthon a 2010-es kormányváltás előtt sem volt jó a közmédia hitelességének megítélése, mára ez még jobban leromlott – véli Polyák Gábor.

2023. november 22. Reggeli gyors - részlet 23.11.22. Polyák Gábor
11:56
00:00

Európában a polgárok 48 százaléka bízik a közszolgálati televízióban és rádióban, mint hírforrásban. Nem így Magyarországon, ahol a 27 vizsgált EU tagállam közül a legalacsonyabb, 25 százalék azok aránya, akik hisznek az állami médiának. 26 százalékos mutatójával még a lengyel közmédia is valamivel hitelesebb a hírfogyasztók számára, mint a magyar – írja az Eurobarométer közvélemény-kutatása alapján a Népszava.

Ennek ellenére "a propaganda elég jól működik, és nem látszik, hogy rezegne a talaj alatta" – vetette fel felvezetőjében a műsorvezető, Para-Kovács Imre. A témában Polyák Gábor médiajogászt, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjét kérdeztük.

Polyák Gábor
 
Polyák Gábor
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

"Ebben a felmérésben nemcsak a közmédia hitelessége volt kérdés, hanem az is, hogy általában milyen forrásokat tekintenek tájékozódási pontnak az európai polgárok, és ebből a felmérésből derült ki az, hogy Magyarországon a közmédia hitelessége brutálisan alacsony" – foglalta össze Polyák.

Hozzátette, önmagában a közmédia nem lenne elég ennek a rendszernek a fenntartásához, ahogy a propaganda sem. Hatalmas kiépített terepe van a médiában kormányzatnak ellenpólus nélkül. A propaganda számos csatornán keresztül jut el az lakossághoz:

  • "a Megafon beszélő fejei",
  • a közösségi média,
  • Metropol,
  • a vidéki lapok,
  • a TV2.

Ebben csak egy pici, de arcátlanul drága elem a magyar közmédia. És propaganda sajátossága, hogy ezek nélkül is képes terjedni.

Az egészben igazán szomorúnak azt tartja, hogy míg Európa nagy részében a közszolgálati médiát a leghitelesebb forrásnak tekintik a polgárok, itthon még a 2010-es kormányváltás előtt sem volt jó a közmédia hitelességének megítélése, a jelenleginél azonban kétségtelenül jobb volt. "A legnagyobb probléma, hogy nincs meg az az ellenpólus, ahol az értelmes beszédnek lenne tere, ahol a társadalmat érintő ügyekről lehet beszélni" – foglalta össze Polyák.

A felmérésben a lengyel közszolgálati média hitelessége is nagyon gyenge. Polyák szerint a kormányváltás után – amely egyben a demokrácia helyreállításának ígéretét is jelenti – még akár nagyon hosszú idő is eltelhet, mire a közmédia újra kevésbé vitatható forrássá válik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Fotó: MTI/Illyés Tibor

Reggeli gyors/interjú Polyák Gáborral
2023.11.22., szerda 8:12
Riporter: Para-Kovács Imre