„Klubrádió
A lényeg

Politico: Az EB nem hagyja jóvá a hétmilliárd eurós magyar helyreállítási tervet

7/07/2021 14:07

| Szerző: Klubrádió

A július 12-i határidőig, sajtó értesülése szerint, nem hagyja jóvá a hétmilliárd eurós magyar helyreállítási tervet az Európai Bizottság, mert elégedetlen a kormányzati tervben részletezett korrupcióellenes intézkedésekkel.

Az Európai Bizottság a nem hagyja jóvá a július 12-i határidőig a Magyarország a helyreállítási alapra benyújtott 7,2 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatásra leadott igényét – értesült a Politico.

Az Európai Bizottság minden tagállamnak specifikus ajánlásokat tett, hogy milyen elvárások vannak helyreállítási terveikkel szemben, Magyarországnál ez a korrupcióellenes intézmények és folyamatok erősítése, a bíróságok és az ügyészség függetlenségének garantálása volt – írja a 444.

A bizottság viszont úgy ítélte meg, hogy a magyar kormány nem végezte el a házi feladatát ezen a téren. A Politico forrásai szerint amennyiben a bizottság hivatalosan is visszautasítja majd a magyar tervet, akkor a magyar kormány abban az esetben számíthat az uniós 2500 milliárd forintra, ha érdemben reagál a bizottság kritikáira. A bizottság szóvivője a Politico kérdésére annyit mondott, hogy a magyar terv értékelése még folyamatban van. A Bizottság hétfőig még változtathat a döntésén, írja a lap, de hivatalos forrásai szerint ez nem történik meg.

 
Európai Bizottság
Pixabay
 
 

Gulyás Gergely a Kormányinfón álhírnek nevezte a Politico írását.