„Klubrádió
Esti gyors

Pikó: Ha az MSZP elindul ellenünk, az a Fidesz érdekeit szolgálja

12/04/2024 23:24

| Szerző: Klubrádió

Az MSZP eldöntheti, hogy egy képviselői helyért ráindul-e arra a polgármesterre és csapatára, akivel és amellyel négy évig együtt dolgozott. Ha elindulnak, az biztosan a Fidesz érdekét fogja szolgálni – jelentette ki Pikó András, Józsefváros polgármestere.

2024. április 12. Esti gyors-részlet (2024.04.12.) Pikó András
09:56
00:00

Pikó András múlt héten jelentette be, hogy ellenzéki pártokkal megállapodtak a választási szövetségről, amelyben az őt jelölő helyi civil szervezet, a C8 – Civilek Józsefvárosért és a szintén helyi kötődésű, Jámbor András-féle Szikra Mozgalom is helyet kapott. A pártok felsorolásában a Momentum, a DK, az LMP és a Párbeszéd-Zöldek szerepel, az MSZP viszont kimaradt. A Telex cikke szerint a szocialisták megfúrnák a józsefvárosi ellenzéki szövetséget, mert Pikóék nem kérnek az embereikből.

A részletekről a polgármestert kérdeztük az Esti gyorsban, aki elmondta: fontos felismerés volt a választást illetően, hogy nagyon nem ugyanabban a meccsben vannak, mint 2019-ben, igenis kell változtatni a győztes csapaton. Az ellenfél is változtatott, stratégiát és taktikát, embereket is, nem becsüli már le őket, vagyis még több utcai munkára van szükség. A 2022-es országgyűlési választás viszont leamortizálta az ellenzéki pártokat, de nem mindenkit ugyanolyan mértékben. Ezért kellettek új szereplők, civilek, a Szikra Mozgalom, és ha ők jönnek, akkor nem jut mindenkinek hely. Nem arról van tehát szó, hogy neki lenne rendszerszintű averziója az MSZP-vel szemben – jelezte.

Úgy folytatta: sokat lehet dolgozni Józsefvárosért, nem csak képviselőként, fontos, jó munkát ajánlottak mindenkinek, de az MSZP ezen az ajánlaton megsértődött és az első találkozó után felállt a tárgyalóasztaltól, majd azóta sem tért vissza. Ott van a Pázmány-projekt és a Diószegi utcai ügy is, ahol 210 család lakhatása került veszélybe, de nem látja a terepen az MSZP-seket, pedig utóbbi az ő körzetük.

A polgármester elmondta: azt kérte, hogy a 12 kerületi képviselői hely egyharmadát az ő jelöltjei adják, két civil, egy szikrás és a szerinte terepen legjobban dolgozó képviselő, Camara-Bereczki Ferenc Miklós, aki történetesen MSZP-s, vagyis az ő helye biztos, és ezt senki nem vitatta. Utána a pártokra bízta a többi hely eldöntését, a DK és a Momentum pedig megegyezett, fele-fele arányban osztoztak meg, ami annyiban módosult, hogy a DK-sok egy párbeszédest is bevettek. Pikó András azt is közölte, hogy volt két olyan MSZP-s képviselő, akivel semmiképpen nem akart volna már együtt dolgozni "emberi és politikai okból". Hogy pontosan mi volt a probléma, arról nem akart beszélni, mert mint mondta, neki nagyon fontos a lojalitás és a párttal októberig kötöttek szövetséget, így nem akarja kiteregetni a konfliktusokat.

"Annak adok nagyobb esélyt, hogy elindulunk egymás ellen" – közölte az MSZP-vel kapcsolatban, hozzátéve: mindenki kifutott az időből. Április 15-én, hétfőn leadják a jelöltjeiket, onnan már nem lehet ebbe belenyúlni. Az interjú pénteken készült, a polgármester pedig jelezte, nem lát semmilyen erre utaló szándékot a szocialista párt részéről. Hozzátette, "bizonyítékot kaptak arra, hogy együttműködnek a Fidesszel", volt két ügy, amelyben kifejezetten az önkormányzat és Józsefváros érdekeit felülírva. Többször jelezték ezt az anomáliát a párt országos vezetésének, de nem kaptak választ – jegyezte meg. Az MSZP eldöntheti, hogy egy képviselői helyért ráindul-e arra a polgármesterre és csapatára, akivel és amellyel négy évig együtt dolgozott. Ha elindulnak, az biztosan a Fidesz érdekét fogja szolgálni – jelentette ki a kerület vezetője.

Pikó András azt is mondta: sokkal nagyobb gondjaik vannak annál Józsefvárosban, mintsem hogy egy pártnak egy vagy két képviselőjelöltje van-e, ez nincs rajta az ott élők problématérképén.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. április 12., péntek 18:35
Műsorvezető: Selmeci János