„Támogassa
Reggeli gyors

Pénz, megbecsülés, szakember – csak ennyi hiányzik a nevelőszülőséghez

14/06/2023 13:31

| Szerző: Klubrádió/Döbrőssy Viktória

A szerdai Reggeli gyorsban Szilvási Lénával, az SOS Gyermekfalvak szakmai igazgatójával beszélgettünk arról, miért megy el egyre több embernek a kedve a nevelőszülőségtől.

 

 

2023. június 14. Reggeli gyors - részlet 23.06.14. Szilvási Léna
06:47
00:00

A KSH szerint a tavaly különböző gyermekvédelmi szakellátásban részesülő kiskorúak csupán kétharmada került nevelő családhoz. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a nevelőszülők korosodnak, a legtöbben ötven év körüliek.

A szerdai Reggeli gyorsban Szilvási Lénát, az SOS Gyermekfalvak szakmai igazgatóját kérdeztük erről a jelenségről.

Elmondása szerint, évente megközelítőleg huszonegyezer gyermek él szakellátásban, melyből tizenöt-tizenhatezer kiskorú van nevelő családnál, a többiek pedig intézményekben. Ha egy gyermeket sikerül elhelyezni nevelőszülőknél, az nemcsak számára jobb, de egyben az államnak is olcsóbb.

Elismeri azonban, hogy manapság nagyon nehéz nevelőszülőket találni. Illetve eltérő a helyzet az ország különböző részeiben is, ugyanis a szegényebb régiókban egyszerűbben vállalják el, azonban, ahol könnyű más munkát találni ott csak kevesen választják ezt a lehetőséget.

Annak, hogy miért nem vonzó már ez a megélhetési lehetőség, Szilvási szerint több oka van. Elsősorban a nevelőszülők fizetése közel sem kielégítő. Annak dacára sem, hogy nagyon nehéz, érzelmileg is megterhelő munkáról van szó. Ehhez képest társadalmi presztízse viszont alacsony. Konkrét számokkal ez úgy néz ki: három állami gondozott gyermek után, háromszázhetvenezer forintot kapnak a szülők, ami a mai árak mellett egyszerűen nem elég egy család fenntartásához.

Kifejtette, ahhoz, hogy több nevelő szülőt találjanak, három dolog szükséges. Elsősorban jelentősen meg kéne emelni a béreket. Feltételezése szerint így vélhetően többen akarnának nevelőszülők lenni, és több jelentkező révén azt is jobban lehetne megszűrni, kik kapnak erre lehetőséget.

Másik nagy probléma, hogy vidéken nehezen érhetők el a szakemberek, pedig az állami gondozott fiatalok többségének valamilyen fejlődési elmaradása van, ami miatt különleges figyelmet, fejlesztő pedagógust, pszichológust igényelnének. Az ilyen szakemberréteg eloszlása viszont egyenlőtlen az országban.

A legfontosabb pedig a nevelőszülők megbecsültsége. Olyan társadalmi környezetre lenne szükség, amelyben értékelik a nevelőszülői munkát, és amelyben jól érzik magukat.

Szóba került még, hogy sok olyan hírt hallunk mostanában, hogy a nevelőszülők gondatlansága miatt meghalnak a rájuk bízott gyermekek, ami feltételezhetően szintén az egyre kisebb létszámból és a jelentkezők megválogatásának hiányából fakad. Szilvási hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelem az ilyen esetekből semmit sem lát, ezeket az ügyeket sosem vizsgálták meg nyilvánosan, így tanulságaikat, következményeiket, esetleges okaikat sem tárták fel, pedig ez kötelező lenne.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szilvási Lénával
2023.06.14., szerda 7:23
Riporter: Szénási Sándor