„Klubrádió

Pénz helyett emberi jogokat akarnak a fiatalok

26/01/2020 17:52

| Szerző: Klubrádió

A 18-25 évesek többsége úgy látja, az emberi jogokat az esetleges negatív gazdasági hatások ellenére is védeni kell. Az Amnesty International kérésére tavaly készült közvélemény-kutatás volt az Y témája.

2020. január 23. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2020. január 23., csütörtök 15:00)
47:35
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik Szerkesztők: Árva Brigitta

Az adásban Demeter Áron, az Amnesty emberi jogi szakértője elmondta, a tavaly december 10-én, az emberi jogok világnapján nyilvánosságra hozott kutatási eredmények azt mutatják: a klímaválság aggasztja legjobban a fiatalokat (a válaszadók 41 százaléka jelölte ezt meg az emberiség előtt álló első számú kihívásként), de a környezeti szennyezéseket (36%) és a terrorizmust is (31%) sokan jelölték meg komoly problémaként.

Demeter Áronék részben ezért is rendelték meg a kutatást az Ipsos MORI-tól. Látni szerették volna, igaz-e, hogy az erősödő zöldmozgalmaknak köszönhetően a klímakatasztrófát valóban általánosan nagy veszélyként érzékelik a fiatalok.

A 22 országban, köztük Magyarországon végzett kutatásból kiderült: hazánkban a korrupciót tekintik a fiatalok leginkább problémásnak, de szorosan követi ezt az egészségügy és az oktatás helyzete. A korrupcióval kapcsolatban megszólalt a műsorban Martin József Péter, a Transparency International ügyvezető igazgatója is.

Elmondta, az ő mindennapi tapasztalataik a fiatalok korrupcióhoz való hozzáállásáról nagyon hasonlóak, mint amit az Amnesty eredményei mutatnak. Hozzátette azonban, hogy bár a fiatalok érzékelik a korrupciót, túlnyomó részük arról is meg van győződve, hogy enélkül nehéz előrejutni. Jó hír viszont, hogy ez a gondolat nem jár a korrupció normaként történő elfogadásával.

Demeter Áron ezután még egyebek mellett arról beszélt, hogy a vizsgált 22 országban a fiatalok többsége (60 százalékuk) egyetértett azzal az állítással, hogy az emberi jogokat akkor is védeni kell, ha annak negatív hatása van a gazdaságra.

Emellett szó esett még a fiatalok anyagi helyzetéről, a nők elleni erőszak elutasításáról és arról, mennyien hajlandóak a fiatalok közül tevékenyen is részt venni az emberi jogokért folyó küzdelemben.

Az adást meghallgathatják a fenti lejátszás gombra kattintva, valamint Spotify-on. Kiemelt kép:

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2020.01.23. 15:00