„Klubrádió
Esti gyors

Jó, jó, lopnak ezek, de legalább tudnak kormányozni

14/01/2020 18:02

Hogyan verik Európa legszegényebb végei is Belbudát? Meddig jutott a miniszterelnök az egészségügy fejlesztésében? Kárpáti Iván jegyzete.

2020. január 14. Esti gyors - részlet 20.01.14. 18:00 Jegyzet/Kárpáti Iván
02:09
00:00

Családi okokból minap egy szürke, jelentéktelen, kelet-szlovákiai, 22 ezres kisváros kórházában jártam. Ronda épületek, össze-vissza épített szárnyak, labirintus folyosók. Aztán bementem a rendelő részleg mosdójába, ahol a következő dolgokat találtam: kézmosó folyadék, kéztörlő, WC-papír, WC-ülőke. A tiszta közös terekben kézfertőtlenítő-folyadék a falra szerelve, feltöltve.

Ez egyelőre veri azt a belbudai intézményt, ahova a sors kegyetlen szeszélye miatt tartozom. Amikor javasoltam, hogy adjanak már egy kis pénzt az intenzíven a nagymama életéért lelkiismeretesen küzdő fiatal orvosnak, meg az ápolónak, eléggé ódzkodtak tőle, a paraszolvencia ott sem ismeretlen intézmény, de inkább jelképes ajándékokban, gesztusokban ölt testet. Például ráírtunk a FB-on arra az orvosra, aki kétszer élesztette újra a mentőben, a fagyos éjszakában, a 90-en már túl lévő nagyit, hogy nagyon köszönjük. Mindez történt Európa egyik legszegényebb, ukrán határhoz közeli régiójában.

A Magyar Orvosi Kamara ma közzétette, hogy mennyivel kellene emelni az orvosok bérét egy lépésben, és ezzel együtt javasolja a hálapénz krimianalizálását, aminél mérgezőbb társadalmi jelenség kevés van. 680 ezer forint körül indulna, ez lenne a belépő szint, ennyit kapna – gondolom bruttó – egy kezdő rezidens. A lépcsősor végén a 37 éve dolgozó szakorvos lenne, picivel 2 millió forint felett. Azt tegyük hozzá, hogy aki 37 éve szakorvos, az Magyarországon, már jó eséllyel halott ember, ez már-már szimbolikus gesztusnak tekinthető.

Egyelőre úgy néz ki, a miniszterelnök 10 év után odáig jutott el az egészségügy kérdésében, hogy akkor meszeljék ki a várókat, meg építsünk szuperkórháznak nevezett plázát, amibe majd nem találnak orvost, ápolót, villanyszerelőt, meg takarítót.

Szoktam hallani, főleg vidéken, hogy „jó, jó, lopnak ezek, de legalább tudnak kormányozni”. Nem, nem tudnak.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. január 14-ei, keddi adásban hangzott el.