„Klubrádió
Reggeli gyors

Pápai látogatás: szóba kerül a korrupció és a migránsellenesség?

1/09/2021 07:18

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Afganisztán példája mutatja Európának, hogyan befolyásolhatja a renitens országokat, mint Magyarország. A menekültek szekértáborokra osztották a kontinenst, sok helyen tartanak az újabb menekülthullámtól. Erről is beszélni fog a pápa Budapesten Orbánnal? És milyen fogadtatása lett Trump és Orbán baráti levelezésének?

Egyelőre állja a sarat az Unió, de mit kellene tennie, hogy kiállja a lengyel és magyar jogrendszer függetlenségét aláásó erőpróbát? – erről kérdezte a Friedrich-Ebert-Stiftung - IPS Journal Armin von Bogdandyt. A 90-es évek autokrata rendszerei még nem mindenhol alakultak át demokratikussá – többek között Magyarországon és Lengyelországban, de a folyamat eredményes lehet, ha Orbán és Kaczyński nem jelent többé fenyegetést Közép-Kelet Európában – jelenti ki a heidelbergi Max Planck Jogtudományi Intézet igazgatója, és a frankfurti Goethe Egyetem professzora. Külső befolyás, vagy nemzetközi nyomás nem segít a helyzeten, amit az afganisztáni példa is bizonyít.

Ellenben az uniós alapok megvonásának lehetősége máris megtette hatását – legalább Lengyelországban. A professzor szerint nem kizárt, hogy az Orbánékhoz hasonlóak, lásd Le Pent és Salvinit, megerősödnek. Ez a forgatókönyv Romániában, Szlovéniában és Bulgáriában is bejöhet, és akkor komoly jogállami és a liberalizmust fenyegető kérdések vetődnek fel, amelyek az Unió belső békéjét rendítik meg.

Ezért, ma még ugyan nem zárhatnak ki senkit az Unióból, de ha mégis behúznák a féket, az ilyen jogászok, mint Armin von Bogdandy is, meg fogják találni ennek jogi lehetőségét Brüsszelben. Majd példákkal illusztrálja, hogy az Unió mindig úrrá tudott lenni a nehézségeken, legyen az a globális gazdasági válság, a Brexit vagy a koronavírus-járvány. Feltehetően így lesz ez most is.

Ráadásul a fiatalok jobban bíznak az uniós rendszerben, mint a nemzeti intézményekben.

Éleződik az Unión belüli vita az afgán menekültek befogadásáról – írja a hannoveri Heise, miután az uniós elnökség soros elnöki posztját betöltő Szlovénia is osztja Sebastian Kurz, osztrák kancellár véleményét. Ausztria nem tud több menekültet befogadni, hisz eddig is sokat tett értük az elmúlt 6 évben és az integrálásuk is nehéz.

Janez Janša szerint csak azokat kellene befogadni Európában, akik a NATO-szövetségesek munkáját közvetlenül segítették. Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere 40-50 ezerre teszi a befogadható menekültek számát. Magyarország közülük már 96 afgán menekültet befogadott. Igaz, a Népszavára hivatkozva a cikk azt írja, hogy nem menekültként rendezik egyelőre a státuszukat, nem külföldi letelepedőként, ami adott esetben illegális bevándorlókká minősítésükhöz is vezethet.

Szekértáborok alakulnak ki az uniós országok között, miután egyre nagyobb a félelem, hogy fél millió menekült kérhet menedéket. A Tageszeitung szerint a német kormány már 40 ezer afgán menekültnek elvben befogadta a menedékkérelmét, azonban közel az egytizede érkezett meg az országba. A német külügyminiszter Pakisztánban és Katarban tárgyal az opciókról.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
 
Donald Trump és Orbán Viktor
 
Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

A brit Independent is felfigyelt Orbán Viktor Facebook bejegyzésére Trump meleg hangú levele kapcsán. Az előzmény: Trump megköszönte Orbán kedves levelét (ennek tartalmát Orbán egyébként nem hozta nyilvánosságra), másrészt Trump leszögezi, jó barátok lettek, hisz közös elveket vallanak a nemzeti büszkeségről és a szabadságjogokról. Az Independent leginkább a Fox News tv sztárriporterére vonatkozó filctollas bejegyzésre reagált, amely a Tucker Carlson-féle Orbán-interjújából azt emeli ki, hogy még Magyarországot is szabadabb országnak titulálta, mint az Egyesült Államokat, másrészt indokolatlanul pozitív színben tüntette fel hazánkat. Hisz Orbán autokrata rendszert teremtett, amit maga is nyíltan hirdeti az illiberális demokráciát, amelyben sorra leépítette a demokratikus intézményeket.

Ennek egyértelmű jelei például a rendeleti kormányzás, a menekültellenes, a muzulmán-ellenes és az LMBTQ-ellenes politika. A pápa magyar és szlovákiai látogatása kihívás a Vatikán számára, hisz két problémás országba utazik, ahol nem lehet szó nélkül elmenni a korrupció és a migránsellenesség mellett – írja a Arlington Catholic Herald a Katolikus Központi Hírszolgáltatás írását átvéve.

A szeptember 12-i látogatás során mindössze hét órát tartózkodik a pápa hazánkban, amelynek során a találkozik Orbánnal és Áder Jánossal is. A pápa korábbi útjain is világossá tette, álláspontja ellenkezik Orbánéval a menekültkérdésben és a keresztényi magatartás megítélésében. Úgy fogalmazott: hogy a menekültek kirekesztése egyesek privilégiuma lett a többség kárára.

Fájó igazság, mondta, hogy miközben a világ egyre inkább elitista, úgy bánik egyre durvábban a kirekesztettekkel.