„Klubrádió
Ingatlanpiac

Panel vagy tégla? Mindkettő

4/06/2019 17:00

| Szerző: Klubrádió

Kínában, Oroszországban már régen használják, Európa több országában is, hamarosan nálunk is elérhető lesz a téglapanel.

2019. június 04. Ingatlanpiac - részlet 19.06.04.
16:36
00:00

Magyarországon még szokatlan építési technológiát mutattunk be az Ingatlanpiacban, az úgynevezett téglapanelt, amellyel 6 hónap alatt kulcsrakész házat lehet felhúzni. Egy üzemben kész falakat gyártanak téglából, a helyszínen csak be kell emelni a helyükre egy daruval. Ezek nem „egyenfalak”, a megrendelő leadja a gyárban az egyedi tervet, s az alapján készülnek. A tégla minőségét, a fal vastagságát is meg lehet szabni.

A téglákat simára csiszolják, majd szerves ragasztóval fogják össze, amely egyáltalán nem veszélyes anyag, még a cementes habarcs is ártalmasabb. A falakat a koszorú fogja össze, ami azt jelenti, hogy azokban csak minimális feszültség keletkezik, így nem is repedeznek. Ilyen technológiával 4-5 emeletes házak is készülhetnek.

Az eljárás osztrák szabadalom, már tíz évvel ezelőtt is építettek ilyen házakat, Magyarországon várhatóan egy év múlva lesz elérhető, miután új gyárat kell hozzá építeni. Nagy Péter szakértő szerint egy így készült ház ára versenyképes lesz a hagyományos téglaépítésű házéval.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Hagyományos tégla. Fotó: Pixabay.

Ingatlanpiac
2019.06.04. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta