„Támogassa
Reggeli gyors

Őrsi: Nem tudjuk mindig észrevenni a fakivágásokat, de a lakók jelzik

21/11/2023 10:29

| Szerző: Klubrádió

Bár az építési engedélyezési és felügyeleti jogokat a kormány magához vonta, a fakivágásokra vonatkozó engedély továbbra is az önkormányzatnál van – mondta Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere az engedély nélküli erdőrész kivágásával kapcsolatban. Hozzátette, az ügyben feljelentést tesznek.

2023. november 21. Reggeli gyors (2023. november 21., kedd 07:40): Őrsi Gergely
07:45
00:00
Egy több ezer négyzetméteres erdőrészt engedély nélkül kivágtak egy magántelken a Mikes Kelemen utcánál.

Őrsi Gergely, II. kerületi polgármestert kérdeztük erről a Reggeli gyorsban. "Feljelentést teszünk természetkárosítás miatt, és utólag a büntetést ki tudjuk szabni" – mondta, hozzátéve, ez nem azt jelenti, hogy a fák visszakerülnek, de felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ilyenkor mik a szabályok".

Építési engedélyezési és felügyeleti jogokat a kormány magához vonta, de a fakivágásokra vonatkozó engedély az önkormányzatnál van. Őrsi elmondta, hogy a büntetés mellett próbálják felhívni a mechanikára a figyelmet, hogy mielőtt fát vágnának ki, van egy engedélyeztetési eljárás, faállapot felmérés.

"Sajnos nincs kapacitás arra, hogy azonnal észrevegyük a fakivágást. Az ideális helyzet az lenne, ha a cselekvés legelején tetten érné ezt a környezetvédelmi osztályunk, mielőtt 1 vagy 2 nap alatt tarrá vágják az erdőrészt. De hálásak vagyunk a lakótársaknak, akik minden esetben jelzik – most is ez történt –, ha valahol erdőírtás történik, és akkor kimegyünk."

Elenyésző kisebbséget alkotnak a polgármester szerint a kerületben azok, akik úgy gondolják, hogy ki kell vágni minden fát, helyére térkövet és betont rakni. "A többség tudja, hogy az ősfás kert értéknövelő".

Reggeli gyors/interjú Őrsi Gergely, II. kerületi polgármesterrel
2023.11.20., hétfő 7:40
Riporter: Dési János