„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánnal szemben a korruptnak tartott bolgár kormányfő tudja az aranyszabályt

5/04/2021 08:49

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Miért újrázhatott a választásokon a bolgár kormányfő? Kínában Orbán oltási fotójával népszerűsítik a Sinopharma vakcináját. Csodájára jár Nyugat-Európa a művészi magyar húsvéti tojásoknak. A magyar-olasz-lengyel euroszkeptikusok koalíció dilemmái.

Csernyánszky Judit húsvéti nemzetközi lapszemléje.

2021. április 05. Reggeli gyors-részlet (2021.04.05. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje)
05:52
00:00
A vasárnapi választásokon győztes Bojko Boriszov jól tudja azt az aranyszabályt, hogy nem harapunk abba a kézbe, amelyik enni ad – így jellemezték a Financial Timesnak nyilatkozó uniós hivatalnokok Bulgária újrázó miniszterelnökét az Orbán Viktorral való összehasonlításban, amikor országa uniós kapcsolatairól volt szó. Neki eszébe sem jutott az Európai Uniót magára haragítani. A kilencvenes évek elején Todor Zsivkov bukott kommunista diktátor számára testőri feladatokat is vállaló Boriszov egyetlen kampányrendezvényt sem tartott, ellenben a Facebookon folyamatosan posztolta magát, amint újabb és újabb autópályaszakaszokat ad át. Meg is jegyezte az egyik live stream prezentációjában: bárhogy bíráljanak ellenfeleim, folytatjuk töretlen tempóban az építkezést – utalva az uniós pénzekre. Aminek a sikerét és népszerűségét is köszönheti. Igaz, teszi hozzá a Külügyi Kapcsolatok Európai Tanácsának bolgár irodavezetője, aszfalttal azonban nem tudja betömni azokat a lyukakat, amelyeket a reformok hiánya vájt.

Az uniós botrányok nagy túlélőjeként Bojko Boriszov 12 éve kisebb-nagyobb megszakításokkal kormányozza az országot, és Brüsszel legutóbb súlyos korrupciós ügyek miatt kénytelen volt milliárdokat befagyasztani és megvonni az országtól. Egyes beszámolók szerint akár 30-40 százalékot is lefölöznek a haverok egy-egy uniós projektből. A külföldiek is elmenekültek, míg 2008-ban a GDP 28 százalékát tették ki a közvetlen külföldi befektetések, mára ez a mutató 2 szézalékra zuhant. A médiát és az igazságszolgáltatást is igyekszik egy kézben tartani, ellenben Brüsszellel nem hadakozik, ezért Bulgáriával az elmúlt tíz évben jóval kevesebbet foglalkoztak, mert Magyarország és Lengyelország leköti az uniós vezetők energiáját és idejét. A nyáron országos tüntetések voltak a kormányzati korrupció miatt, ehhez képest most még több forrást kap Szófia az elkövetkező hétéves költségvetési ciklusban, mint eddig.

Orbán Viktor beoltása
 
Orbán Viktor beoltása
 
Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala
 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök beoltásának fotójával jelent meg a pekingi székhelyű Global Timesban, hogy a magyar hatóságok olyan nemzetközi minősítéssel látták el, a GMP-vel (Good Manufacturing Practice = jó gyártmány) a Sinopharma Covid-19 elleni oltóanyagot, ami ugyancsak nagy lökést adhat a kínai vakcina uniós, mi több, globális karrierjének. A hírt pedig a kínai Sinopharmot gyártó csoport közleménye alapján adták közre.

A döntésnek azért tulajdonítanak nagy jelentőséget Kínában, mert egy uniós ország, azaz hazánk minősítette úgy a kínai szert – először az EU-ban – mint, amely megfelel az uniós standard minőségi követelményeknek – véli a lap. A magyar hatóságok januárban az oltóanyag dokumentációját vizsgálták, amit szintén megfelelőnek találtak, majd a kínai gyártó március 3-án újabb jelentést küldött meg a magyar partnernek, aminek eredménye lett a múlt csütörtöki magyar GMP-minősítés.  

Eddig 100 millió dózist exportált Kína, és úgy számolnak, hogy ezzel együtt júniusra a saját lakosságuk 40 százalékát is be tudják oltani. Péntekig 134 millió ember kapott koronavírus elleni vakcinát Kínában, míg az Egyesült Államok 158 millió polgárát oltotta be – de természetesen nem kínai vakcinával (zömében Pfizer és Moderna szerekkel). A kínai szakértők pedig már most azt számolgatják, hogy országuk a héten le fogja körözni az Egyesült Államokat, legalábbis a beoltottak számát tekintve.

Húsvét lévén bekerült a nemzetközi hírek forgatagába a 67 éves Csuhaj Tünde csipkeveretűnek látszó, batikolt húsvéti tojásokkal, amelyekre valóságos miniatűr festményt fest – olvashatjuk a szekszárdi művészről szóló tudósítást többek között a France24 oldalán. Harminc éve jól ismerjük egymást, mármint én és a tojás – fogalmaz bensőséges kapcsolatáról Csuhaj Tünde, akinek meghasad a szíve, ha kezei közt a metszés közben szétroppan egy-egy tojás.  Egyébként a fürjtojástól kezdve az emuén át egészen a strucctojásig – minden fajtából képes csodát varázsolni. Évente mintegy 100 tojást tud a maga speciális módszerével kidolgozni, Nyugat-Európában a '90-es évek óta kiállít, jól ismerik alkotásait. Mint mondja, nem karcolja bele a nevét a tojásokba, mert mindenki tudja, egyedül ő készít ilyen műalkotásokat. Kedvenc témája a tavasz ébredése, de legendákat, meséket és vallásos témájú képeket épp úgy fest, mint például tűzoltót, merthogy legutóbb egy tűzoltó rendelt nála egy művet.

A hosszú út első lépését már megtettük – összegezte Orbán a lengyel kormányfővel, Morawieczkivel és az olasz Liga pártot képviselő euroszkeptikus és menekültellenes Matteo Salvinivel a múlt héten Budapesten tartott találkozójukat, amelynek célja az unión belül egy új frakció, pártcsalád létrehozása lett volna. A találkozót vagy Rómában vagy Varsóban folytatják májusban, ennyi tudható a forgatókönyvről – írja a Szabad Európa/Szabadság Rádió honlapján. S a vállalkozás egyik lehetséges kudarcaként például az orosz álláspontok közti különbségre hívja fel a cikk a figyelmet, hisz a lengyelek mereven oroszellenesek, míg Orbán és Salvini kifejezetten oroszpártiak.

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje a 2021. április 5-i Reggeli gyorsban hangzott el.