„Klubrádió
Reggeli rovat

Orbán párti magyar konzervatív kávézóláncot hoznak létre

17/06/2021 07:03

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Csak néhány millió font kellett ahhoz, hogy Orbán Viktort brit konzervatív gondolkodók méltassák. Ez azonban nem elég a tisztázáshoz, hiszen a most elfogadott úgynevezett pedofiltörvény vagy az európai oltási kártya hiánya miatt bőven kap kritikákat a magyar kormány.

A tagállamok közül már 16 országban elkezdték kiadni az uniós oltási igazolványt, amely felmutatásával megnyílnak a határok a beoltottak számára és ismét beindul a nemzetközi utasforgalom. Azonban ezek között még nem találjuk ott Magyarországot, de például Finnországot sem – tudjuk meg a legfrissebb híreket SchengenVisaInfo.com tudósításából. Az igazolvány annak adható ki, akinek legalább 1 oltása már megvan, átesett a fertőzésen illetve negatív a tesztje, azaz ellenanyagot termelt a szervezete.

Június 1-től Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Horvátország, Görögország, Lengyelország bocsátotta ki a zöldkártyákat, a napokban pedig Portugália, Belgium is felzárkózott a többiekhez. Korábban pedig Ausztria, Észtország, Lettország, Litvánia, Luxembourg és Spanyolország került be az uniós utazások vérkeringésébe.

EUDDC-nek nevezett kártyát, ami az EU Digitális Covid Igazolást jelenti szó szerint, Franciaország 22-én tervezi kibocsátani. Olaszország 15-ére ígérte, de még nem sikerült azt teljesíteni. Minden jel arra utal, hihetetlenül nagy az igény a zöldkártyára, Németországban két héten belül 5 milliót adtak ki.

Magyarországon kívül Málta és Finnország egyelőre a tesztelés alatt van. Noha nem uniós tagországok, de Svájc, Norvégia és Lichtenstein is csatlakoznak az elektronikus kapurendszerhez.

Von der Leyen az LMBTQ közösségek megbélyegzését elítélő közleményt közleményt adott ki, "betámadva" közvetlenül Orbán Viktor kormányát, miután a parlament elfogadta a kisebbségekre vonatkozó törvényt, amely tiltja a róluk szóló felvilágosítást és oktatást – számol be a Politico.

"Nagy aggodalommal tölt el ez az új jogszabály. Megvizsgáljuk, hogy sérti-e az uniós törvénykezést" – írja a twitteren az Európai Bizottság elnöke. "Én egy olyan Európában hiszek, amelyik kiáll a diverzitás mellett, és nem egy olyanban, amelyik el akarja titkolni őket a gyerekeink elől. Senkit nem érhet diszkrimináció nemi identitása alapján" - írta Leyen.

Kovács Zoltán, a külföldi ügyek kormányzati szóvivője szinte azonnal reagált Leyen közleményére, és úgy tűnik, összemosta a pedofíliával a maga üzenetét, mert azt írta neki, hogy maga, mint hétgyermekes anya, biztosan megérti, miért fontos gyermekeinket okítani ilyen érzékeny témákban, amit ezúttal kiigazítottunk. Erről szól a törvény.

Ja, és persze a pedofília miatt kiszabható súlyos büntető tételekről. Kereszténydemokrataként, árulja mér el, a felsoroltak közül melyikkel van problémája? – reagált a hétgyermekes bizottsági elnök aggályaira.

Ezt megelőzően is próbálta úgy értelmezni a most elfogadott törvényt, hogy épp így fogják a gyerekek egészséges környezetben történő felnevelését biztosítani, ahelyett, hogy állandóan gender ideológiai harcot vívnának. Az Európai Bizottság első megközelítésben a törvényt cenzúraként értelmezi.

Von de Leyenhez hasonló megjegyzést tett közzé Didier Reynders igazságügyi biztos. „Amikor identitásukra neveljük, a fiatal generációknak hozzáférést kell biztosítani az olyan információkhoz, amelyek a modern és őszintén nyitott társadalomra és annak sokféleségére tökéletesen reflektálnak. Senkit nem lehet cenzúrázni – írta Reynders, aki posztját szivárványzászlóval nyomatékosította.

A Háttér Közösség elnevezésű szervezet egyik vezetője, Duduts Luca megígérte, hogy ennek ellenére nem adják fel a harcot, mert a törvény az európai törvényeket éppúgy sérti, mint számos más nemzetközi törvényt.

A törvény körüli vita elért az futballig, mert a keddi magyar-portugálon is LMBTQ-ellenes táblákkal fejezték ki egyes szurkolók a kormány politikája melletti kiállásukat.

Az egyre jobban terjeszkedő, a konzervatív filozófusról elnevezett kávézó hálózatot mutatja be a birt The Times. A Sir Roger Scruton nevét viselő első magyar kávézó a parlament közelében nyílt meg, és  nemrég elhunyt filozófus özvegye számos emléktárgyat is ajándékozott a kávézónak: könyveket, személyes iratokat, és teáskannát is.

A cikk nemcsak Borisz Johnson Scrutont méltató szavait idézi, aki szerint korunk egyik legnagyobb modern konzervatív gondolkodója volt, hanem Orbán Viktort is, aki kitüntette és úgy méltatta: „elég előrelátó volt, hogy előre lássa az illegális bevándorlók hozta veszélyt, és megvédte Magyarországot az igazságtalan kritikáktól.”

Mindenesetre a cikk megjegyzi, hogy a számokból úgy tűnik, Orbán még Borisz Johnson brit kormányfőnél is többre tartotta a filozófust, merthogy szövetségesei, partnerei 1,5 millió fontot, azaz 620 millió forintot öntöttek a kávézóba. John O’Sullivan, aki egykoron Margaret Thatcher beszédírója volt, és jó pár éve Magyarországon él és vezeti a Batthyány Alapítványt, úgy tudni e szép summával ő járult hozzá a kávézóhálózat kivitelezéséhez.

Nem mellesleg szintén az ő alapítványa támogatta Norman Stone történész legutóbbi munkáját, amely Orbán Viktor történelmi szerepét méltatja.