„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán ma visszavághat Matolcsynak

9/03/2023 10:02

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán megengedő lépései ismét csalódást okoznak Putyinnak, miután Hende Csaba viszont bejelentette, hogy záros határidőn belül megszavazza a parlament Svédország NATO-s csatlakozását. Az lenne a legtisztességesebb, ha Magyarország kilépne az Európai Unióból és a NATO-ból is - írják a NATO-szimpatizáns ukránok. Példátlan, ahogy Matolcsy direkt Orbánnak címezve bírálta a magyar gazdaságpolitikát: mit lép erre Orbán? Nemzetközi lapszemle.

2023. március 09. Lapszemle 20230309/Csernyánszky Judit
05:46
00:00

Matolcsy György jegybankelnök a magyar gazdaságpolitikát kritizáló kijelentéseivel bekerült a nemzetközi médiába, szerinte Orbán Viktor stratégiai hibák sorozatát követtel el az utóbbi időszakban – írja a Bloomberg. Orbán egykori tanácsadója nem titkolta, hogy elvi különbségek vannak a kormány és az MNB között. Pedig hát, írja a Bloomberg, az elmúlt 10 évben mindenki hozzászokott, hogy a két intézmény tandemben dolgozott.

Az AFCA pénzügyi csúcstalálkozója Budapesten
 
 
 
Budapest, 2017. november 28. Orbán Viktor miniszterelnök (b2), valamint Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (j) beszélget az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

Egyes törvényhozók példátlannak nevezték Matolcsy, direkt Orbánnak szóló bírálatát, aki az elmúlt évtizedet arra használta fel, hogy megerősítette  a hatalmát és a riválisait taccsvonalra küldte.

Matolcsy kifogásolta a tavalyi választások előtti kiköltekezést is, bírálta az árstopokat is, jó előre figyelmeztetve miniszterelnököt, hogy mindez bumerángként visszaüt a gazdaságra. A mostani kritika árnyként vetül a javuló inflációs adatokra, ami a legdrámaibb az összes európai uniós ország között. Nem beszélve arról, hogy a külföldi befektetők árgus szemekkel nézik a jegybank minden lépését, mikor vét egy olyan helyzetben, amikor jelenlegi politikájával 18%-on, úgymond uniós csúcson tartja a kamatlábat.

A Bloomberg által megkérdezett londoni pénzügyi elemző szerint Matolcsy kijelentései feszültséget szíthatnak az MNB és a kormány között, és a vita hatására feltehetően kormányzati nyomás alá kerül a jegybank, ami miatt kénytelen lesz csökkenteni a kamatot. Azonban ez megkérdőjelezné az MNB függetlenségét.

A magyar gazdaság recesszióban, a jelek szerint nagyobb bajban van, mint azt előre sejtették, Orbán ezért is szeretne kamatvágást. Orbán szeretné megszerezni azokat az uniós forrásokat, amelyeket Brüsszel a korrupt kormányzati politika, valamint a jogállami normasértés miatt tart vissza. Orbán tervek szerint csütörtökön vág vissza majd Matolcsynak azon gazdasági kamarai fórumon, amelyen eddig egy pódiumon álltak – jelképesen kifejezve viszonyukat. Ide most nem hívták meg Matolcsyt.

A Reuters hangsúlyozta, hogy a 2021 februárja óta mélyülő infláció most végre mérséklődni látszik. Az írás szerint Matolcsy köntörfalazás nélkül elmondta a szerdai bizottsági meghallgatáson, hogy Orbán Viktort évek óta elengedi füle mellett az MNB figyelmeztetéseit, miszerint szükség lett volna a gazdaság versenyképességét biztosító reformokra.

Orbán megengedő lépései ismét csalódást okoznak Putyinnak – ezzel a címmel írja meg a Newsweek a svédek és a finnek NATO-tagsága körül körvonalazódni látszó pozitív fejleményeket. Pedig korábban Putyin kedvében járt az Oroszország elleni uniós szankciók mérséklésével és folyamatos bírálatával az Ukrajnának küldött katonai segítség miatt. Orbán akadályokat gördít Ukrajna és a NATO partnerségi kapcsolatainak építése elé, akárcsak az Ukrajnának szánt katonai szállítmányok eljuttatása elé. Hende Csaba viszont bejelentette, hogy záros határidőn belül megszavazza a parlament Svédország NATO-s csatlakozását. Pedig Putyin nem egyszer elmondta, hogy a különleges hadművelet oka a NATO keleti terjeszkedése.

A Patrioti Donbasza, azaz Donbasz Patriótái honlapján az Ukrán-NATO Polgári/Civil Liga elnökének Magyarországra vonatkozó, lesújtó véleményét olvashatjuk. Az lenne a legtisztességesebb, ha Magyarország kilépne az Európai Unióból és a NATO-ból is – véli a liga vezetője, Szergej George. Folytasson inkább ezektől a szervezetektől független külpolitikát, "értsen egyet Moszkvával és legyen boldog".

Szerinte Magyarország mindkét szervezetből csak hasznot húz, de nem a közösség, hanem saját önös érdeke miatt. Az Ukrán-NATO Polgári/Civil Liga 2003-ban jött létre, és George Robertson, akkori NATO-főtitkár is ellátogatott már hozzájuk.

A FAZ szerint azért vonta meg Putyin a magyar diplomaták eddig biztosított vízummentes beutazását, mert megorrolhatott Orbánra: miután megtudta, hogy Orbán nem tartja kizártnak, hogy elfogadja Zelenszkij elnök meghívását Kijevbe, másrészt eldőlt, hogy megszavazza a parlament a svédek és finnek NATO-s csatlakozását.

A Washington Post részletesen beszámol a magyar delegáció stockholmi és helsinki útjáról, és azt írják, hogy Jens Stoltenberg egyelőre óvatos optimizmusát táplálja az is, hogy ma kerül sor Brüsszelben a török-svéd-finn háromoldalú találkozóra, aminek kimenetele egyelőre kétséges.