„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán elszigetelődött

26/04/2022 07:28

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Janša bukásával - és Marine Le Pen sikerének az elmaradásával - Orbán az európai politikában elszigeteltebb, mint valaha. Az Orbán-forgatókönyv Magyarországon kívül nem működik. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

2022. április 26. Reggeli gyors - részlet 22.04.26. Kárpáti János lapszemléje
04:55
00:00
Először is a Moszkva elleni, olajimportra vonatkozó szankciók ügyéről.

Mint a londoni Times jelentette, az Unió úgymond "okos intézkedéseket” készít elő, legalábbis így fogalmazott Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság, tehát a brüsszeli központi végrehajtó testület alelnöke. Ez alatt az értendő, hogy az olajembargóval maximális nyomás alá akarják helyezni Oroszországot, miközben minimálisra szorítanák le az EU-nak okozott károkat. A pontos részletekben még nem állapodtak meg, de az már körvonalazódik, hogy fokozatosan felszámolnák az orosz olaj behozatalát, illetve bizonyos árszint fölött vámfizetési kötelezettséget írnának elő.

Oroszországból származott 2020-ban az EU-ba importált olaj 26 százaléka - írja a Times cikkét ismertető Reuters hírügynökség, és megjegyzi: Ukrajna mellett Lengyelország és Litvánia azt akarja, hogy teljes tilalmat mondjon ki az Unió az orosz olajra és gázra, miközben Németország és Magyarország ellenez bármilyen azonnali embargót. Tavaly Moszkva exportbevételeinek több mint egyharmada származott az olajból, illetve olajtermékekből. Európa jelenleg naponta 450 millió dollárt költ orosz nyersolajra, illetve annak finomított származékaira, 400 milliót gázra és durván 25 milliót szénre - idézi a Reuters a Bruegel elemző intézet adatait.

Fotó: Pixabay
 

Most pedig nézzük a két vasárnapi választás közül a Magyarországhoz földrajzi értelemben sokkal közelebb eső szlovéniait - de hogy Franciaországhoz se legyünk hűtlenek, tegyük ezt először a Les Echos című párizsi lap tálalásában. Eszerint a szlovénok a szabadság megvédésének a nevében kiszavazták a hatalomból populista vezetőjüket. Nagy volt a meglepetés hétfő reggel Ljubljanában, miután bejelentették Robert Golob fölényes győzelmét Janez Janša, az eddigi miniszterelnök fölött, aki most megfizetett a jogállamiság ellen intézett támadásaiért. Janšát - írja a Les Echos - Orbán Viktor szuverenista magyar vezető másolatának tekintették Európában. Orbán a szuverenista minősítést nyilván azért érdemelte ki, hogy a francia olvasó el tudja őt helyezni a palettán, Franciaországban ugyanis Marine Le Pen, az Emmanuel Macron hivatalban levő elnökkel szemben alulmaradt szélsőjobboldali politikus szokta magát szuverenistaként - mármint nemzeti szuverenistaként - emlegetni. A Les Echos idézi az AFP francia hírügynökség által megszólaltatott, Mihal Kovač nevű szlovén politikai elemzőt, aki szerint ez a választás kifejezetten Janša ellen irányult - az illiberális demokráciának nevezett berendezkedés ellen, az ellen, hogy a kormány ellenőrzése alá vonja a köztelevíziót és az igazságszolgáltatást. Az eredményt pedig az tette lehetővé, hogy két évtized elteltével most először sikerült mozgósítani a civil társadalmat és a fiatal szavazókat.

Parlamenti választások Szlovéniában
Ljubljana, 2022. április 25. Robert Golob (a kivetítőn), a balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) vezetője koronavírus-fertőzés gyanúja miatt videólinken keresztül, otthonából mondja el győztes beszédét Ljubjanában 2022. április 24-én, miután a részeredmények szerint az általa alapított mozgalom megnyerte a parlamenti választásokat. MTI/AP/Darko Bandic
 
 

A moneymarketadvisor.com - vagyis pénzpiaci tanácsadó - elnevezésű portál már tegnap este átvette és közölte a londoni Financial Times - ma reggelig csak előfizetőknek elérhető - szlovén választási értékelését. Ebben az olvasható, hogy a szavazókat elidegenítette Janšától az Orbánhoz fűződő kapcsolat, a Szlovénia úgymond "magyarosítására” vonatkozó aggodalom. Ez a cikk Denis Mančevič szlovén elemzőt idézi, aki felhívja a figyelmet arra: a vasárnapi választások nyomán most az Orbán stílusú politizálásnak kettővel kevesebb támogatója lesz az EU-országok csúcsvezetőinek a testületében, az Európai Tanácsban, mint ahány lett volna Le Pen és Janša győzelme esetén.

Választás 2022 - Orbán Viktor interjúja a TV2-nOrbán ViktorMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

A müncheni Süddeutsche Zeitung a dpa német hírügynökség ljubljanai anyagát ismerteti, amelyben helyet kap az is, hogy Janša külpolitikai vonatkozásban, az Ukrajna elleni orosz támadás megítélését tekintve lengyel és cseh hivatali partnerével tartott együtt, amikor az akkor még ostrom alatt álló Kijevben meglátogatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Ugyanakkor viszont az eddigi szlovén kormányfő szorosan kötődött a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel jó viszonyt ápoló Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, akit egyébként a dpa - szemben a francia szuverenista minősítéssel - jobboldali nacionalistának nevez. A német hírügynökség kitér arra is, hogy Orbán oligarchái évek óta finanszírozzák a Janša vezette párt médiáját.

Magyar-szlovén kormányfői csúcstalálkozó LendvánLendva, 2022. február 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Janez Jansa szlovén kormányfő a találkozójukat követően tartott sajtótájékoztatón Lendván 2022. február 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Janša bukásával - és Marine Le Pen sikerének az elmaradásával - Orbán az európai politikában elszigeteltebb, mint valaha - írja a dpa, és emlékeztet Bojko Boriszov bolgár, valamint Andrej Babiš cseh kormányfő - az illiberális szövetségesek - hatalomból történt kiszavazására. Idézi Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő Twitter-bejegyzését, miszerint az Orbán-forgatókönyv Magyarországon kívül nem működik.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.04.22., kedd 06:00
Riporter: Kárpáti János