„Köszönjük
Reggeli gyors

Orbán cinikus játéka az európai jogállam válságára világít rá

7/07/2021 07:29

| Szerző: Klubrádió

Az EU-ban évekig mentegették Orbánékat, így most nem meglepő a válság, a tagállamok elvoltak azzal, hogy Brüsszel nem nagyon kotyog bele a dolgaikba, állapítja meg a magyar sajtóhelyzettel foglalkozó külföldi publicista. A magyarhoz hasonló felfogásban igazgatott Szlovénia adja az EU következő soros elnökségét, emiatt egyre többen aggódnak, és már a közös fényképekkel is baj van.

Az ARD német köztévé híradója részletesen beszámolt a Riporterek Határok Nélkül elnevezésű nemzetközi szervezet jelentéséről, amelyben Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a médiaszabadság kirívó ellenségeinek egyikeként, Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel és Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral együtt említették.

A riportban megszólaltatták Arató Andrást, a frekvenciájától megfosztott Klubrádió elnökét is, aki elmondta, hogy ez a rendszer, ez a kormány nem képes elviselni semmilyen eltérő nézetet, illetve a hatalmára vonatkozó bármilyen bírálatot.

Orbán ugyanakkor egész oldalas német újsághirdetésben állítja, hogy az Európai Unió szuperállamot épít, és követeli, hogy nyessék vissza az Európai Parlament jogkörét - emelte ki az ARD. Ezzel kapcsolatban Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője nyilatkozott a német köztévének, és visszautasította a magyar kormányfő álláspontját.

Bírálattal illeti az Európai Unió vezetőit Michael Sauga, a Der Spiegel német hírmagazin kolumnistája, aki szerint nagyon helyes ugyan, hogy most éles hangú kritikák hangzanak el Orbán Viktor címére az azonos neműek kapcsolatának bemutatására vonatkozó magyar törvény miatt, de az igazság az, hogy az EU-székház főemeletén éveken át mentegették a budapesti autokratákat. Sauga úgy véli, hogy Orbán cinikus játéka a nyugati értékekkel az európai jogállam alapvető válságára világít rá. Az Európai Bizottság ugyanis évek óta elhanyagolta azt a feladatát, hogy felügyelje az uniós határozatok végrehajtását.

A tagállamok boldogok, hogy a brüsszeli központ nem nagyon beszél bele a dolgokba, így a szabályokat ignorálják. Már a portugál Manuel Barroso sem akart szigorú bíróként viselkedni, inkább közvetítő szerepet töltött be. Hivatali utódja, a luxemburgi Jean-Claude Juncker kifejezetten saját védjegyévé tette a jogállami elvektől való eltérést, amit az az elhíresült mondása fémjelzett, hogy „Európa szabályai Franciaországra nézve nem érvényesek, mert Franciaország az Franciaország”.

A Bloomberg amerikai hírügynökség szerint aggodalmat váltott ki európai törvényhozók körében az a tény, hogy a Janez Janša vezette szlovén kormány vette át fél évre az EU soros elnökségét. Janša tegnap Strasbourgban az Európai Parlament ülésén előterjesztette elnökségi munkatervét, az általa megjelölt prioritásokat. Az ezt követő vitában különböző pártállású képviselők hangoztatták, hogy a szlovén elnökségnek a jogállamiságra, az igazságszolgáltatás függetlenségére és a médiaszabadságra is összpontosítania kellene.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy Janša több kérdésben került összetűzésbe Brüsszellel, és hogy Lengyelország mellett Szlovénia volt az egyetlen uniós tagország, amely védelmébe vette Magyarországot az LMBTQ-ellenes jogalkotás kapcsán. A szlovén elnökségnek biztosítékot kell adnia arra, hogy tisztességes közvetítő lesz - hangoztatta Philippe Lamberts, a Zöldek európai parlamenti frakcióvezetője.

A Bloomberg arra is kitér, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság elsősorban zöld ügyekben illetékes ügyvezető alelnöke, aki holland szociáldemokrata politikus, a szokásos „családi fotó” elkészítésekor nem volt hajlandó együtt fényképeszkedni Janšával, arra hivatkozva, hogy a szlovén miniszterelnök elfogadhatatlan támadást intézett két szlovén bíró ellen.

Szintén a szlovén EU-elnökség belépőjével foglalkozik a müncheni Süddeutsche Zeitung. Ebből a beszámolóból kitűnik, hogy Janšáról a vitában lepergett minden kritika. Miért nem jelölt még Szlovénia senkit az Európai Ügyészi Hivatalba? A késlekedés sajnálatos, de vannak más tagállamok, amelyek egyáltalán nem kívánnak együttműködni az új uniós hatósággal - válaszolta a szlovén kormányfő, majd gyorsan elterelte a szót, és arról kezdett beszélni, hogy Belaruszban viszont bebörtönzik a kormány bírálóit, tehát úgymond „vannak sokkal relevánsabb problémák”.

A sajtószabadság szlovéniai helyzetével kapcsolatos kételyekre, így például a nemzeti hírügynökség működési költségeinek átmeneti megvonását szóvá tevő megjegyzésre azzal reagált, hogy az nem tud véleményt alkotni, aki még nem is járt az országban, csak hallomásból tájékozódik.