„Klubrádió
Eurozóna

„Önkény és remény”

20/09/2019 21:05

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor egy olasz újfasiszta párt rendezvényén szónokol majd, így világosabbá válik, hogy hol áll. Bár még két vasat tart a tűzben, mert ragaszkodna az Európai Néppárthoz is.

2019. szeptember 20. Eurozóna - részlet 19.09.20. Hegedűs István
10:55
00:00

Egyszer csak összeomlik ez a rendszer –mint ahogy minden politikai rendszer-, és akkor el lehet kezdeni a demokrácia újjáépítését. Sokan hisznek ebben, elsősorban nekik készítette elemzését a Magyarországi Európa Társaság, és nem a fundamentalista fideszeseknek. A munkának az "Önkény és remény" címet adták. Erről beszélt Hegedűs István, a társaság elnöke az Eurozóna című műsorunkban. Azt vizsgálták, hogy a mostani szidalmazások után, hogyan lehetne valamilyen építkezésbe kezdeni. Ehhez kellet megvizsgálni az elmúlt 8 év rombolását.

Európában egészen más gondolkodásmód uralkodik, mint Magyarországon, ahol a kormány szembe megy a trendekkel. Leépíti a felsőoktatást, az alsóbb szintűt meg tönkreteszi csakúgy, mint az egészségügyet.

Hegedűs István megjegyezte, hogy persze nyugaton is végbemegy bizonyos polarizáció. Mondjuk Olaszországban, ahol épp a hétvégén próbál reflektorfénybe kerülni egy újfasiszta párt. Orbán Viktor éppen ezen a rendezvényen fog szónokolni.

Zentai Péter műsorvezető erre vetette fel, hogy ezek szerint vannak „elvtársai” Orbánnak. Mi lesz, ha a radikális jobboldalt összefogja valaki Európában? Milyen veszélyt jelent ez?

Hegedűs István szerint nagyon messze vannak még az összefogástól. Például Salvini pártja nem tagja az Európai Néppártnak, de a Fidesz még igen, ha a tagságát fel is függesztették. A magyar miniszterelnök két vasat tart a tűzben, néppárti is akar lenni, hogy a fősodorban maradhasson, de közben attól már erősen jobbra áll. Igyekszik Európa erős emberének látszani, de láthatóan nem az. Az európai parlamenti választások óta még tovább gyengült.

Ursula von der Leyen megpróbálja ugyan pacifikálni Lengyelországot és Magyarországot, de ezek csak politikai játszmák. Könnyítené a helyzetet, ha világossá válna, hogy a Fidesz és a hozzá hasonló pártok a néppárt ellenségei. Amennyiben a Fidesz kikerülne az Európai Néppártból, az világossá tenné, hol is áll Orbán és ez a magyar ellenzéknek is esélyt adna – véli Hegedűs István.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Eurozóna
2019.09.20. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter