„Támogassa
Reggeli gyors

Nyáry: a büntetett könyvekből bestsellert csinál a hatóság

14/02/2024 16:30

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv száz nő történetét beszéli el Kleopátrától Marie Curie-ig, szerepel benne a transzszexuális Coy Mathis is. A könyvet a Líra kecskeméti boltjában vette át a hatóság, miután neten oda rendelte. A bolt 200 méteres körzetében van iskola és templom is, így ötmillió forintos bírsággal sújtotta a Líra Könyv Zrt-t. Nyáry Krisztián, a Líra ügyvezető igazgatója erről beszélt a Reggeli gyorsban.

2024. február 14. Reggeli gyors - részlet 24.02.14. Nyáry Krisztián
08:22
00:00

Két olasz szerző 2018-ban, a Móra Kiadó által kiadott könyve száz nő történetét beszéli el Madame Curie-től Kleopátrán át Michelle Obamáig. Az egyik történet szereplője a transzszexuális Coy Mathis, akinek történetéből dokumentumfilm is készült. A hatóság ezt a történetet találta jogsértőnek, mivel álláspontjuk szerint ezzel a könyv a születési nem megváltoztatását „öncélúan népszerűsíti”.

"Ez még egy szeptember végén indult ügy - mondta Nyáry Krisztián. - A Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal a kecskeméti boltunkat ellenőrizte, és ott hat ilyen gyanús könyvet találtak. Fontos tudni, hogy ezt az eljárást az úgynevezett 200 méteres szabály miatt hozták, hiszen ennek a boltnak a 200 méteres körzetében van iskola is, meg templom is. Hozzá kell tennem, hogy a legtöbb vidéki városi könyvesbolt az ilyen. Egy ilyen eljárásnak nagyjából egy hónapon belül le kéne zárulnia, ez nem zárult le. Kértek információt a cégünktől, mi azt választ adtuk, hogy forduljanak a kiadókhoz, ezt megtették, és a kiadók elmondták, hogy ezek a könyvek szerintük miért nem bűnösek. Egy könyv maradt fenn a rostán, Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve, az Esti mesék lázadó lányoknak."

Ebben a könyvben 100 rövid történet van, olyan nőkről, akik valami példaszerűt csináltak. Az ajánló szerint „ők azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes lehet egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket”. A  könyv 42. oldalán található a transznemű Coy Mathist bemutató mese a döntés indoklása szerint arról szól, hogy "egy Coy nevű fiú arra kérte a szüleit, hogy kislánynak szólítsák és vigyék el orvoshoz, hogy lányt csináljanak belőle. A történet arra is kitér, hogy a történet főhősének szülei bírósági úton érték el, hogy fiuk az iskolai fiú WC helyett a lányok által használt mosdóban végezhesse el szükségleteit".

"És ezért kaptuk mi a büntetést, folytatta Nyáry. - Mivel már minden határidőből kicsúszott a hatóság, az eljárásban maradva újrakezdte, és tavaly december 6-án online rendelte meg ezt a könyvet úgy, hogy az átvevő hely az ez a könyvesbolt. Tehát megrendelte a lira.hu-n, és átvette a kecskeméti boltban, és ezért kaptuk mi ezt a büntetést. Ha megrendelt valaha valamit, tudja, hogy ezt ilyen átadópontra bárhova meg lehet rendelni és ott zárt csomagolásban megkapja. Ez azért nem ugyanaz, mint a könyvesbolti forgalmazás."

Nyáry szerint ezekből a könyvekből bestsellert csinál a büntető hatóság. Ez a könyv kiadójának jó. "Mindegyik könyvvel ez volt, amit ledaráltak, befóliáztak, megbüntettek - mondta. - Egy könyvkereskedőnek viszont nem jó, ha sok pénzt kell befizetnie. A könyvkereskedő nem forradalmár, igyekszünk jogszerűen eljárni, ha nem is értünk egyet vele, akkor is betartjuk, de ezt nem lehet érteni. A törvény így azt a célt sem tölti be, hogy visszarettentse az olvasókat, ehelyett reklámot csinál ezeknek a könyveknek."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nyáry Krisztiánnal
2024.02.14., szerda 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre