„Klubrádió
Reggeli gyors

Félnek a lakók, elszállítják a püspökszilágyi atomhulladékot

3/05/2021 10:13

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Négyezer hordó radioaktív hulladékot szállítanak át a püspökszilágyi atomtemetőből a Bátaapátiban lévő tárolóba. Németh András, a hvg.hu újságírója szerint azért kell 4 ezer hordó radioaktív hulladék átszállítását végrehajtani, mert a tárolók kialakítására és a hulladékok csomagolására kezdetben sem fordítottak kellő figyelmet. Ezért, valamint a felesleges pánik elkerülése miatt is fontos lenne, a hulladékok sorsának pontos ismerete.

2021. május 03. Reggeli gyors - részlet 21.05.03. Németh András
06:39
00:00

Négyezer hordó radioaktív hulladékot utaztatnak át Magyarországon – írja a hvg.hu. A sugárzó anyagok tárolása terén sok a bizonytalanság. Több mint hetven év telt el az első atomreaktor beindítása óta, ám a világ egyetlen országában sincs még a kiégett fűtőelemek befogadására alkalmas működő mélységi geológiai tároló.

A cikk szerzője, Németh András a Klubrádiónak azt mondta, hogy radioaktív hulladék nemcsak atomerőművek, hanem bizonyos egészségügyi vizsgálatok, beavatkozások során is keletkeznek, azonban ezek tárolása is különleges előkészületeket igényel. Amelyekre nem biztos, hogy kellő figyelmet fordítottak.

A Paksi Atomerőmű
 
Paksi atomerőműFotó: Sóki Tamás / MTI
 

Magyarországon Püspökszilágy közelében van egy atomtemető, de a több évtizeddel ezelőtt lerakott hulladék egy részét nem megfelelően csomagolták, így a kezdetektől szivárog a telep talajába a hidrogén radioaktív izotópja, a trícium. Ez pedig félelmet keltett a lakosság körében, mert előfordulhat, hogy érintkezésbe lépnek a sugárzó anyagokkal ház- illetve útépítés esetén. Ezért döntöttek úgy a hatóságok, hogy az átválogatott és átcsomagolt hulladék egy részét, 4 ezer hordót részletekben átszállítanak a biztonságosabbnak számító Bátaapátiban lévő tárolóba.

Németh felhívta a figyelmet arrra, hogy az igazi probléma azonban ezzel nem oldódik meg, mert az atomerőművek élettartamuk lejártát követő lebontása után is meg kell oldani a hulladék elhelyezését, amire állítása szerint eddig kevés figyelmet fordítottak. "Így a következő generációknak passzolunk át problémát" – jegyezte meg.

Az is probléma, hogy a hulladékok sorsa nem átlátható, ami indokolatlan félelmeket okozhat. "Én se örülnék, ha a kertem mellé építenének atomtemetőt" – mondta Németh, hozzátéve, hogy ennek ellenére úgy látja, a nukleáris hulladékot lehet biztonságosan tárolni, de ennek egyik feltétele a transzparencia.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Németh Andrással
2021.05.03., hétfő 8:47
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert