„Klubrádió

Nem könnyű lépést tartani a legújabb trendekkel az e-kereskedelmi piacon

25/05/2021 08:46

| Szerző: Klubrádió

A webshopok számára nem csak a növekvő forgalom jelent kihívást, de a mind inkább átalakuló felhasználói igényeknek is meg kell felelniük. Ezen kihívásokra ad frappáns választ a microservice architektúra, amely egy szoftvertervezési módszer, amelynek lényege, hogy kisebb, egymással kommunikáló alkalmazások építenek fel egy könnyen alakítható és bővíthető rendszert.

A nehézkes, bonyolult felépítésű platformok ideje lejárt, és kisebb egységekből álló, átlátható, rugalmasan bővíthető szoftver struktúrák kerültek a webshopok mögé, amelyhez jó megoldást nyújtanak a microservice architektúrák, amelyek akár az online sportfogadási portálok, így a legjobb online casino oldalak üzemeltetői számára is jó lehetőséget kínálnak. De milyen követelményeknek felelnek meg, és kiknek jelenthetnek megfelelő alternatívát?

Az egyik legfontosabb szempont a költséghatékonyság

Ezen informatikai rendszereknek – a rugalmasságból és bővíthetőségből adódóan – egyes funkcióinak továbbfejlesztése egyszerűbb és gyorsabb. A későbbiekben nem lesz szükség arra, hogy az adott webáruház informatikai hátterének egészét megváltoztassuk, ha új szolgáltatást szeretnénk elérhetővé tenni, aminek köszönhetően az időn túl pénzt is megtakaríthatunk. Sőt, mérséklődnek a hosting költségek is, hiszen, ha például egy akció kapcsán megugrik a látogatószám, elegendő csak a frontend oldalt ahhoz igazítanunk.

Ma már nem mehetünk el szó nélkül a gyorsaság és technológiai függetlenség mellett sem. A microservice struktúrák felépítése nem kötődik egyetlen technológiához, a különálló alkotóelemek mindegyike olyan IT-megoldással valósítható meg, amellyel szakmailag a legcélszerűbb. Így a különféle külső szolgáltatások, mint amilyen az ERP, a CRM, rendszerhez kapcsolása is egyszerű és gyors. Márpedig, ha egy webshop azonnal képes reagálni a piaci változásokra és trendekre, jelentős versenyelőnyre tehet szert a piacon.

számítógép, laptop, notebook, online, internet
 

Fenntartható és biztonságos működés

A Stylers Group szakemberei szerint a technológia lehetőséget biztosít arra, hogy az e-kereskedelmi platform hosszabb távú stratégiája is tervezhető, üzleti modellje pedig fenntartható legyen, köszönhetően annak, hogy amennyiben új szakasz kezdődik a webshop életében, azt hatékonyan át lehet vezetni a rugalmas és könnyen bővíthető szervezeti-informatikai infrastruktúrába. Ráadásul mindezt biztonságosan. A mind gyakoribb és komolyabb veszteségeket okozó kiberfenyegetések idején minden olyan megoldás sokat érhet, amely csökkenti a kockázatokat vagy azok következményeit. Ha a microservice architektúra segítségével építjük fel IT-rendszerünket, úgy az egymástól független backend részegységeket nem kell publikussá tennünk az interneten, tehát kisebb a veszély kockázata, hogy rést találnak rajta a netes bűnözők.

A microservice architektúra kapcsán fontos megemlíteni továbbá, hogy az újításokhoz nem kell feltétlenül a korábbi fejlesztő csapatot felkeresni, hiszen bármelyik szakképzett személy gyorsan fel tudja venni a fonalat és el tudja végezni a szükséges változtatásokat. A szakemberek saját bevallásuk szerint akár 50% is lehet a programozáson megtakarított idő. A fejlesztők ráadásul nagyon szeretnek a microservice architektúrával dolgozni, így a népszerű megoldás még a hozzáértő, kiváló IT-sokat is hozzánk csábíthatja.

(X)