„Támogassa

Milyen applikációkat használunk majd a jövő okostelefonjain?

14/12/2020 18:18

Egy közelmúltban megjelent kutatás szerint 2025-re 25 GB-ra nő majd az egy okostelefonra jutó havi adatforgalom globális átlaga, ezáltal átlépünk majd egy olyan mérföldkövet, amelyhez hálózati fejlesztések lesznek szükségesek. Az 5G-vel jelentős korlátoktól szabadulhatunk meg, noha azt most még nehéz megjósolni, hogy a jövő okostelefonjain milyen applikációkat használ majd a többség, ugyanakkor, ha az eszközök fejlődéstörténetét nézzük, az jól látszik, hogy eddig minden mobilhálózati generáció elhozta az okostelefon-használatnak, illetve magának a készülékeknek az evolúcióját.

Egy kutatás szerint a 2019-es év harmadik negyedévében több 5G-s készüléket adtak el a különböző gyártók, mint az év első felében összesen, ami annak köszönhető, hogy a technológia terjedésének köszönhetően a márkáknál már 300 dollár alatt is elérhetőek 5G-képes modellek, amin annyi adat jön át, hogy nem csak a sportfogadás tippek átjövetelével, de HD filmek streamelésével sem lesz baj. Ezzel a tendenciával párhuzamosan megfigyelhető az is, hogy az okostelefon-penetrációt tekintve fejlettnek tekinthető piacokon az 5G-s készülékek (különösen a felső szegmensben), megjelenése segítheti elő a technológia térnyerését – legalábbis ez derül ki Counterpoint Research számaiból.

Egyre többre lesznek képesek a velünk élő készülékek

Ha már beszéltünk a zászlóshajó-készülékek fontosságáról, érdemes kitérni az okostelefonok felső-közép árszegmensben elérhető modelljeiről is, amelyekről kijelenthető, hogy mindinkább alkalmasabbá válhatnak a magasabb minőségű fotók, akár 4K felbontású videók készítésére, azonnali megosztására és zenefájlok streamelésére, de akár az éppen aktuális e-sport-fogadási tippjeink is leadhatjuk ezeken az eszközeinken. Igaz, a legnagyobb előrelépést nem is ezen megoldások elérhetősége jelenti, hanem rendkívül alacsony látencia (amíg a sávszélesség azt fejezi ki, hogy egyszerre mennyi adat áramolhat a hálózaton, a látencia azt, hogy mekkora késleltetéssel indul el és érkezik meg az adattömeg). És ebben az 5G kétségkívül új dimenziót nyit.

Hogy látja a kutató?

Amíg a 3G-képes eszközeinket szinte csak szöveges kommunikációra (e-mail, chat tb.) használtuk, azaz a kommunikátorok egy csapásra teljes értékű internetböngésző-eszközzé váltak, addig a 4G megjelenése együtt járt a legváltozatosabb közösségi médiumok és hálózatok burjánzásával, illetve azok mobilra optimalizált megoldásainak térnyerésével, továbbá a streaming tartalomfogyasztással. Az 5G-s modellek megjelenésekor a legnagyobb márkák már piacra dobták az első olyan készülékeket, amelyek hajlítható kijelzővel rendelkeznek, a kijelzőméret tekintetében pedig multifunkciósak, tehát több eszközt egyaránt jól helyettesítő megoldássá válhatnak, ami előrevetíti, hogy az okostelefonok további funkciókat vehetnek majd át a számítógépektől, kameráktól és más szórakoztatóelektronikai berendezésektől.

„Az ember számára a valós idejű, élő kommunikáció a természetes. Amikor beszélgetünk, kb. 10 milliszekundum a látencia, ennyi idő, amíg az agyunk feldolgozza a hangot és képi jeleket, és közben már elkezd érzelmi reakciót adni” – mutatott rá egy előadásában Mischa Dohler, a King's College London kutatója. „A mai internetes alkalmazásokban átlagosan 145 ms a látencia, de az 5G lehetővé teszi a 10 ms vagy még kisebb késleltetést. Így elérhetővé válik a szinkronizált valóság, ami több mint a virtuális valóság (virtual reality) vagy a kiterjesztett valóság (augmented reality). Nemrég egy olyan online koncertet adtunk egy 5G teszt segítségével, amelynek során én Berlinben zongoráztam, a lányom pedig Londonban énekelt, tökéletes szinkronban.”

(X)