„Támogassa
Reggeli gyors

Nem annyira ellenzékiek a Mi Hazánk-osok

17/11/2023 12:40

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki szavazóknál 92 százalék van a kormányváltás mellett, a Mi Hazánkál ez csak 73 százalék.

Kifejezetten magas a fiatalok és a diplomások aránya a Mi Hazánk szavazótáborában a Medián szerint – mondta Hann Endre, a közvélemény-kutató ügyvezető igazgatója a Reggeli gyorsban. Hozzátette, hogy az ábra, ami a hvg-ben közölt közvélemény-kutatásuk ismertetőjében látható, nem azt mutatja, ami a megszokott megközelítés, hogy melyik demográfiai csoport milyen arányban szavaz a pártra, hanem, hogy milyen a párt támogatóinak összetétele. A számok azt jelentik, hogy a Mi Hazánk szavazói körében kevés a budapesti, sok a fiatal, és sok az iskolázott.

2023. november 17. Reggeli gyors-részlet (2023.11.17. Hann Endre)
08:57
00:00

"Apró félreértés a hvg-s cikkben, hogy nem a 18-29 évesek 21 százaléka szavaz a Mi Hazánkra, hanem a Mi Hazánk szavazói között 21 százalék a 18-29 éves" - hangsúlyozta. A fiatalok igy is jelentős részt képviselnek a Mi Hazánk szavazótáborában.

Kiemelte, hogy a Mi Hazánk nem tekinthető olyan mértékben, olyan értelemben ellenzéki pártnak, mint a többi. Az ellenzéki szavazóknál 92 százalék van a kormányváltás mellett, a Mi Hazánkál ez csak 73 százalék.

Számára is meglepő, hogy milyen nagy arányban vannak jelen a Mi Hazánk szavazótáborában a magas jövedelmű és a magasabb végzettségű szavazók. Ez elég nagy mértékben megkülönbözteti a Fidesztől, aminek alacsonyabb végzettségű és rosszabb jövedelmű szavazói vannak.

Budapest nem igazán jó terep a Mi Hazánk számára, itt sokkal kisebb arányban vannak jelen a támogatói: fővárosi szimpatizánsaik a szavazótáboruk 17 százalékát alkotják.

A Mi Hazánk kifejezetten férfias párt, a szavazóik 60 százaléka férfi, és csak 40 százaléka nő. Hann hangsúlyozta, világjelenség, hogy a radikális, szélsőséges pártokat a nők kevésbé szívesen támogatják.

Reggeli gyors/Interjú Hann Endrével
2023. november 17. péntek, 08:10
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert