„Klubrádió
Reggeli gyors

Speciális oka is van a forint gyengülésének

23/11/2021 15:25

| Szerző: Klubrádió

Hétfő reggel folytatódott a forint előző héten kezdődött gyengülése, hamarosan pedig történelmi mélypontra jutott a magyar deviza az euróval szemben. Hétfő este egy euróért már 370.84 forintot kértek a piacon. Ennek okairól faggattuk a Reggeli gyorsban Török Lajost, az Equilor vezető elemzőjét. Szerinte a magyar jogállamisági problémák kapcsán érkezett EU-s levélnek is hatása lehet a forint árfolyamára.

2021. november 23. Reggeli gyors - részlet 21.11.23. Török Lajos
06:12
00:00

Hiába van kamatemelési ciklusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az infláció mértéke folyamatosan magasan alakul, így a jegybanki beavatkozás ellenére is gyengült a magyar fizetőeszköz. Ráadásul a nemzetközi események sem segítik a forintot. A koronavírus-járvány alakulása a régióban, a fertőzöttek számának növekedése, a befektetők félelme a gazdaságot visszavető szigorításoktól mind azt eredményezte, hogy a közép-európai térség devizáit sokkal inkább adták, mint vették a piacon. Török Lajos, az Equilor vezető elemzője szerint ezek a forintárfolyam bezuhanásának fő okai, valamint hozzájárult az is, hogy a napokban érkezett meg a magyar jogállamisági problémák kapcsán fogalmazott uniós levél is – jegyezte meg. 

A befektetési szolgáltatócég munkatársa arról is beszélt, nagyon nehéz meghatározni azt az optimális időpontot, amikor a legideálisabb lenne a gazdasági környezet az euró magyarországi bevezetéséhez, ezt nagy részben meghatározza, milyen fejlettségi szint mellett cserélnék le a forintot, de az nem kérdés, hogy hosszú távon Magyarországnak az eurózónában van a helye. Mielőtt azonban komoly lépéseket tenne a kormányzat, az elemző szerint közgazdaságtani és társadalmi vitára kell bocsátani a kérdést.

Fotó: Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Török Lajossal
2021.11.23., kedd 7:40
Riporter: Para-Kovács Imre