„Klubrádió
Reggeli gyors

"Negyven éve változatlan a helyzet Afganisztánban"

30/08/2021 08:40

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Miközben az újabb menekülthullámot igyekszik a világ nagyobb része elhárítani, a környező országok a tálib hatalomátvétel előtt is 2,2 millió afgánt fogadtak be – mondta el Simon Ernő, az ENSZ menekültügyi szervezetének magyarországi szóvivője.

2021. augusztus 30. Reggeli gyors - részlet 21.08.30. Simon Ernő
07:47
00:00

Gyakorlatilag befejezték a szövetséges erők az emberek kimenekítését Afganisztánból. Vannak országok, mint Franciaország, amelyek még folytatják az evakuációt.

Simon Ernő, az ENSZ menekültügyi szervezetének magyarországi szóvivője a Klubrádiónak elmondta, két csoport kimenekítéséről van szó. Az egyik csoport, és családtagjaik azok, akik segédkeztek az évek során más országoknak. Őket láthattuk a kabuli reptéren. Ezt követően azoknak az afgánoknak a kimenekítése folytatódik, akik ugyan nem dolgoztak más országoknak, de nem érzik biztonságban magukat a tálib hatalomátvételt követően.

Hogyan tovább, menekültügyben?

Az Egyesült Államok 110 ezer embert kész fogadni. Simon elmondta, hogy ilyenkor a sztenderd eljárást követően minden őket illető védelmet megkapnak a menekültek. Hozzátette, az ENSZ nem vett részt az evakuálásban, minden egyes ember esetében a befogadó ország intézkedett. Megismételte, ők azok, akik más országoknak segítettek.

Azok, akik ebbe az első körös menekítésbe nem fértek be, ezekben a pillanatokban is keresik a kiutat, ezért nagyon fontos lenne, hogy a környező országok ne zárják le határaikat előttük, hogy elkerülhető legyen egy humanitárius katasztrófa. A helyzetet bonyolítja, hogy Irán és Pakisztán a tálib hatalomátvétel ellőtt mintegy 2,2 millió afgánt fogadott be. Ez pedig az Afganisztánból menekültek számának közel 90 százaléka.

Afgán konfliktus - Spanyolország
 
Afganisztánból kimenekített emberek érkeznek a madridi Torrejon de Ardoz katonai repülőtérre 2021. augusztus 23-án. A géppel mintegy 290 afgán állampolgár érkezett az iszlamista tálibok uralma alá került országból. Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar
 

A teljes beszélgetrést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Simon Ernővel
2021.08.30., hétfő 7:30
Riporter: Szénási Sándor