„Klubrádió
Reggeli gyors

Négy métert emelkedik a Duna, de nem lesz gond

20/07/2021 09:47

| Szerző: Klubrádió

Nem lesznek a németországi és belgiumi áradáshoz hasonló jelenetek, a Duna Magyarországon a töltések között marad. Szerdán lesz a tetőzés, nagyon látványos lesz.

Siklós Gabriella, a Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Reggeli gyorsban cáfolta azokat a magyar híradásokat, hogy a németországihoz, belgiumihoz hasonló árvizekre kellene számítani a Duna magyarországi szakaszán.

2021. július 20. Reggeli gyors - részlet 21.07.20. Siklós Gabriella
05:27
00:00

Mint elmondta, a Duna vízgyűjtő területére nagyon kevés csapadék eset abból, ami Belgiumban, Németországban a hatalmas áradásokat okozta. Ez idehaza csak kisebb vízszintemelkedést okozott volna, de a hétvégén az osztrák vízgyűjtő területeken komoly mennyiség esett le, lokálisan 60 mm is esett, és emiatt komoly vízszint emelkedés indult el a magyarországi szakaszon is, tette hozzá.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez az árhullám a töltések között és a víznek kijelölt ártéren marad, ezért operatív beavatkozásra nem lesz szükség a vízügy részéről.

Árvíz Németországban
 
Árvíz Németországban
 
Passau, 2021. július 19. Vízben álló lakóépületek az alsó-bajorországi Passauban 2021. július 18-án, miután a heves esőzések nyomán megáradt Duna elöntötte a város alacsonyabban fekvő részeit. A Németország északnyugati tartományait sújtó áradásoknak legalább 157 áldozata van. MTI/AP/DPA/Peter Kneffel
Fotó: Peter Kneffel
 

 

Kedden Budapest felett és néhány helyen a legmagasabb fokú készültség lehet, de a szóvivő szerint ez nem jelent mást, mint hogy a kollégáik "éjjel is figyelnek, és szivárgó vizeket a töltéseken keresnek, de nem fognak találni".

Budapestnél szerdán fog tetőzni a Duna, de emiatt nem kell lezárni a rakpartot sem, holott négy métert emelkedik a Duna vízszintje. "Látványos lesz, de nem fog akadályt képezni" - mondta. Akik kajakoznak, kenuznak, azok figyeljenek oda, mert sok az uszadék és nagy sebességgel halad. Az árhullám a hétvégéig levonul, mondta a szóvivő.