„Támogassa
Esti gyors

Négy férfi, két nő, egy miniszter, egy szalag, és az átadott dűlőút legendája - Selmeci János jegyzete

4/08/2023 18:01

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Kiskercel egy képzelt falu, ám bárminemű hasonlóság nem a véletlen műve.

2023. augusztus 04. Esti gyors-részlet (2023.08.04. Selmeci János jegyzete)
02:53
00:00
Esztert, a választókerület országgyűlési képviselőjét pártállástól függetlenül szinte mindenki szereti a faluban; fiatal és kedves nő, aki bár nem ott született,  ha a településre jön, rendszerint Kiskerceles pólóban érkezik, eszik egyet az étteremben, beszélget az emberekkel, és mindig jó hírt hoz valamilyen állami vagy uniós forrásból megvalósuló beruházásról. Rajta kívül más pártpolitikust itt nem nagyon lehet látni, és most megint jön, ráadásul elhozza magával a minisztert is.  

"Tudja itt a környéken mostanában mindig épül valami" – magyarázza Erzsi, a beszédes pincérnő az egyik vendégnek. "Nagyon örülünk az új útnak is, mert szörnyű állapotban van a legtöbb, így meg ki lehet majd kerékpározni a borvidékig, meg onnan ide, aztán lehet ott is kinő majd egy újabb szálloda a földből. Ez is itt ami az út mellett van, a miniszterelnök rokonáé tudja, százezer egy éjszaka azt mondják, nekem sosem lenne pénzem rá, de az anyu ott takarít, a fiam is dolgozott ott a nyáron, szóval végül is azért örülünk neki, hogy újra működik. A turisták meg megint jönnek a borvidékre, sokan itt szállnak meg minálunk, amelyik meg eljut ide is, legalább ad borravalót. Tudja, a vírus meg a háború miatt megint sokan lettek munka nélkül, reméljük, hogy most már javulni fog a helyzet. Az anyu azért nem annyira örül a sok embernek, meg azt mondja, hogy érdem nélkül gazdagodtak meg itt sokan, mert mindig ugyanaz a pár vállalkozó kapja a kormánytól a pénzt, és ha nem menne annyi a szállodákra meg a borászatokra, odaadhatnák az embereknek, meg szépülhetnének jobban a falvak is. De szépült azért az is, az Idős Klub meg az önkormányzat épülete is nagyon szép lett, ott a Borfalu is, meg ez itt szerintem így ment mindig, a korrupció tudja, csak régebben nem volt ennyi munka meg fejlesztés, most meg van.  

Kiskercel polgármestere maga vasalta ki a legjobb öltönyét a dűlőút átadására. "Eddig alig volt szilárd utunk, ráadásul pénz is maradt, tudunk még egy kilométert építeni, ezt mindenképpen elmondom majd a sajtónak" – gondolta, aztán azon kezdett dilemmázni, hogy kérdezzen rá a miniszternél az uniós forrásokra. Politizálni nem akart, az Európai Bizottságot inkább nem említi, de ha nem lesz fejlesztésre forrás, akkor bizony munka is kevesebb lesz a környéken. Az önkormányzat költségvetésében is van egy kisebb lyuk, de ezt Eszterrel biztosan meg tudja beszélni. "Talán egy kicsit túlzás, hogy heten fogjuk átadni ezt a kis földutat, de ez egy nagyon fontos beruházás és büszke lehet rá minden kiskerceli" – mondta magának végül.

Tomi, a belpesti újságíró nem utazott el Kiskercelre. Büszke volt, mert a "Hét kormánypárti adott át egy két méter széles földutat" című cikke háromezer reakciót és több mint ötszáz kommentet hozott a Facebookon. Jókat nevetett a gúnyos hozzászólásokon, és nem gondolkodott azon, hogy mennyire ismeri az országot, ahol él.

Selmeci János jegyzete a 2023. augusztus 4-i Esti gyorsban hangzott el.