„Klubrádió
Esti gyors

Ne legyen az állami ellátásra szükségünk - Kárpáti Iván jegyzete

28/02/2023 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

"Ja, nem állami ellátást vettem igénybe, akkor ezt ősszel írhattam volna meg, ha szerencsém van, akkor nyár elején."

2023. február 28. Esti gyors-részlet (2023.02.28. Kárpáti Iván jegyzete)
01:47
00:00

Most jövök a kardiológustól. Tényleg! Műsor előtt voltam. Múlt héten kértem időpontot, keddre kaptam is. Köszönöm kérdésüket, jól vagyok.

Ja, nem állami ellátást vettem igénybe, akkor ezt ősszel írhattam volna meg, ha szerencsém van, akkor nyár elején. A kórházszövetség adataiból az derül ki, hogy már nem csak elszivárognak az emberek az állami ellátásból, hanem ömlenek kifelé. Aki meg bírja fizetni, az megy a magánba, mert nem engedheti meg magának, hogy mondjuk kiessen a munkából, azért mert nem kap időben megfelelő kezelést, nem készül el egy vizsgálat. Ez ma nem a gazdagok luxusa, hanem az átlagember kényszere.

Kik maradnak legnagyobb számban az állami rendszerben? Az idős és krónikus betegek, tehát a legkiszolgáltatottabb réteg. Akik körül nincs elég ápoló, hogy mondjuk egy pohár vizet adjon nekik, pedig akinek a hozzátartozója volt már ilyen helyzetben az tudja, hogy néha ez már a legtöbb, ami adható. Ilyen körülmények között az emberi méltóság az, ami elsőként eltűnik és már soha nem szerezhető vissza.

Tehát a rendszer lassú és hiányos, de az állam más helyzetben expressz munkát végez. A belügyminiszter tegnap beterjesztette, ma már meg is szavazta a Parlament kormánypárti többsége, hogy a Magyar Orvosi Kamara gyakorlatilag elmehet a fenébe, mindezt hamis vádakra alapozva. Sőt, ma már az is kiderült, hogy a rendőrséget is rájuk eresztik, „kivizsgálják” tényleg „fenyegettek-e” orvosokat. Hogy ezáltal lett-e több ápoló, orvos, lett-e megfelelően működő ügyeleti rendszer? Aki kipróbálja az megtudja. Ne legyen rá szükségük.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2023. február 28-ai adásában hangzott el.