„Klubrádió
Esti gyors

"Nagyon fontos, hogy az áldozatok ne egy számot kapjanak"

26/07/2023 17:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke idén is fogadta Braun Éva csapatát, akik az ASF német evangélikus ifjúsági szervezet programjában önkéntesen gondozzák a Kozma utcai izraelita temetőt. Nagyon sok európai országból érkeznek emberek, akik önként takarítják a temetőben lévő sírokat – mondta a Klubrádiónak.

2023. július 25. Esti gyors - részlet 2023.07.25. A Kozma utcai izraelita temető gondozása
04:28
00:00

Megemlékezéssel zárta az elmúlt öt év közös munkáját a Zsidó Kulturális Egyesület Kozma utcai izraelita temetőben. Az ASF német evangélikus ifjúsági szervezet és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület minden évben két héten keresztül a temetőt rakja rendbe.

 
A Kozma utcai izraelita temető gondozása
Fotó: Klubrádió/Pecz István
 

A két hetes itt tartózkodásuk idején az ellátásukról maguk gondoskodnak, az utazásukat, szállásukat maguk fizetik. Önként vállalt feladatuk a Kozma utcai izraelita temető rendbe tétele. Ők azok a fiatalokból álló csapat, akik már ötödik éve a sírtáblákon a neveket olvashatóvá teszik az ASF német evangélikus szervezet segítségével. Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke idén is fogadta Braun Éva csapatát.

 
A Kozma utcai izraelita temető gondozása 2023.
Fotó: Klubrádió/Pecz István
 

"Nagyon sok európai országból érkeznek emberek, akik önként" – mondta a Klubrádiónak Kirschner. Hozzátette, "nagyon fontos, hogy az áldozatok ne egy számot kapjanak, hamem visszakapják személyiségüket".

Az egyik önkéntes Julia Németországból érkezett, korábban Lengyelországban önkénteskedett. "Az emlékezés központi témája ennek a tábornak" – mondta, hozzátéve, sajnálja hogy első magyar önkéntessége ilyen rövidre sikerült.

Az összeállítást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023.07.25., kedd 18:53
Riporter: Pecz István