„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagy a veszély, hogy holnap ki fog tanítani

14/12/2021 16:01

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Utcai akciókat szerveznek a pedagógus szakszervezetek országszerte több nagy városba, hogy felhívják a figyelmet, mekkora gond van a közoktatásban. Szűcs Tamás, a PDSZ-tól közölte, nem csak a túlzott központosítás a baj és az, hogy kevés a pedagógus, az is félő, hogy nagyrészt nem eléggé felkészült emberek kerülnek ki tanárképzésből.

2021. december 14. Reggeli gyors (2021. december 14., kedd 06:00)
141:55
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 36:14-től hallgathatja meg.

"Holnap ki fog tanítani?"  - ez a pedagógusok legújabb kampányának a címe, ami már néhány városban is feltűnt. Az akcióval a szakszervezet célja, hogy tudatosuljon az emberekben, mekkora a baj, mondta a Reggeli gyorsban Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának a tagja, aki azt is szeretné, ha és társadalmasulna is a kérdés. Az első akciót Miskolcon tartották, ahonnan pár éve a tanárlázadás indult. Akkor megvalósult az összefogás, és a pedagógusok, a szülők, az érintettek fontosnak látták, hogy az oktatás mellé álljanak, most is ezt szeretnék elérni, miközben a sztrájk tárgyalások is tartanak.

Aztán a kampány majd lecseng, hiszen "karácsonykor nem ez lesz senkinek a központi gondolata", de ígérte, a PDSZ újabb és újabb akciókkal fog előállni, és ehhez további partnereket keresnek, és remélik, ez a pedagógusok és az egész magyar társadalom ügyét szolgálhatja.

Koronavírus – Heti egyszer oktatást tartanak segítségre sz
 
 Archív/Lengyel Zsuzsanna pedagógus magyarórát tart egy diáknak a miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolában koronavírus-járvány idején, 2020. április 22-én. Az iskolában heti egyszer oktatást tartottak azoknak a tanulóknak, akiknek nem áll rendelkezésére megfelelő felszerelés, hogy részt vegyenek a digitális oktatásban. MTI/Vajda János
 
 

Szűcs szerint az ellehetetlenülésük két részből áll. Az egyik az anyagi, "ami azt jelenti a következő évtől, hogy 14 évig egy főiskolai végzettségű tanár a szakmunkás minimálbért keresi", szerinte ezzel nagyon nehéz lesz embereket vonzani a tanári pályára, különösen úgy, hogy az említett juttatáshoz évekig főiskolára, egyetemre kell járniuk. A másik probléma pedig az oktatási rendszer központosítása.

Arról is ejtett szót a szakszervezeti vezető, hogy a kormány vajon milyen válaszokat ad a problémákra. Szűcs említette, hogy a kormány az óvodákban már megmutatta, milyen reakcióra számíthatnak, amikor megváltoztatta a szabályokat, és például már nem kell két óvodapedagógus a csoportokba, hanem elég egy. Ahogy hallják, a tanárképzésnek az a modellje lesz, hogy az egyetemi hallgatókat azonnal kiviszik gyakorlatra, folyamatosan duális képzés várható, amiben szerinte van jó elem, de "nyilván ez is egy adminisztratív dolog a tanárhiány kezelésére", és Szűcs egyértelműnek nevezte, hogy ha ilyen irányba mozdul el az oktatás, az a minőség rovására megy. A minőség szerinte már csak egy nagyon szűk réteg számára fontos, és különösen az állami fenntartású iskoláknál látja, hogy az állam elengedte az állami oktatás kezét. 

Nincsenek olyan külföldi modellek, amelyek teljesen megfelelnek Magyarországon, de az irány ott jó, és ennek megfelelően a pedagógusoknál tízszeres a túljelentkezés, és a legkiválóbb emberek mennek tanárnak, itt meg egy kontraszelektált világban élünk. Szűcs szerint "nagyon nagy veszély van, hogy holnap ki fog tanítani", és az "nem csak mennyiségi kérdés, hogy lesz-e ember, akit oda lehet állítani. Sajnos egyre inkább minőségi kérdés, hogy milyen emberek lesznek, akik egyáltalán eljönnek erre a pályára".

A pedagógusnak készülőknél a lemorzsolódás "egyértelmű": a hallgatók 40 százaléka már be sem fejezi az egyetemet, további 20 százaléka pedig nem kezdi el a pályát, és ugyanennyi lemorzsolódik az első pár évben. Szűcs szerint "20-25 százalék, aki hosszabb ideig marad".

Elképesztő nagy vadászat zajlik, ha véletlenül végez egy matematika szakos valahol, aki még jó is. Saját tapasztalatot említve mesélt egy ilyen, tavaly végzett pedagógusról, akit három elit gimnázium akar megszerezni. Nevetséges, mondta. És ehhez még hozzájön, hogy a kormány döntése miatt a kötelező oltásról, ezres nagyságrendben kell fizetés nélküli szabadságra menniük pedagógusoknak, mert szerinte ennyien nem fogják magukat beoltatni.

Reggeli gyors/Interjú Szűcs Tamással
2021. december 14., kedd 06.45
riporter: Dési János