„Köszönjük,
Reggeli gyors

Nagy: A Btk. továbbra is közfeladatot ellátó személynek tekinti a pedagógusokat

15/05/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A pedagógus azért is közfeladatot ellátó személy, hogy valamelyest védve legyen. A jogállásnak van visszatartó ereje azokkal szemben, akik pedagógust akarnak verni – véli Nagy Erzsébet.

2024. május 15. Reggeli gyors - részlet 24.05.15. Nagy Erzsébet
06:43
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, jogalkalmazási problémák voltak a pedagógusokat érintő bírósági ügyekben, ugyanis a státusztörvény miatt az iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni.

"Azért is probléma, mert ennek [a jogállásnak] talán van valami visszatartó ereje azokkal szemben, akik pedagógust akarnak verni, de valójában a szakma nem került ki ebből a körből" – mondta a szerdai Reggeli gyors adásában Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja, megemlítve, hogy a Büntető Törvénykönyv (Btk.) vonatkozó rendelkezésének jelenleg is hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek. (Arra nem tért ki, hogy a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik, amelynek vonatkozó szakasza idén január 1-től már nem hatályos.)

Hozzátette, ez a jogállás azért is indokolt, mert a pedagógus nagyon sok emberrel találkozik munkája során, például szülőkkel, gyerekekkel, és – ha általánosan nem is – egyre nagyobb számban előfordulnak atrocitások.

A beszélgetés további részében arról esett szó, hogy egyetlen hétvége alatt kellett felmérniük a szakképzési centrumokhoz tartozó iskoláknak, miből, mennyi áll rendelkezésükre háború és béke esetén. Nagy meglehetősen furcsának tartja, és a propaganda eszközét sejti mögötte. "Mintha közvetlen háborús veszély lenne, ennek részleteiről azonban nem hallunk."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nagy Erzsébettel
2024.05.15., szerda 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre