„Klubrádió
Reggeli gyors

Munkában a humanoid robotok a kecskeméti Mercedes-gyárban

15/04/2024 10:08

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Csapdát kerül el a Három Tenger Kezdeményezés azzal, hogy jövőre Magyarország helyett Lengyelország lesz a házigazda. A Euronews megvételének kormányzati szálait bogozza a nemzetközi sajtó is. Kecskeméten dolgozó robotokra figyel az AI világ. Lapszemle.

2024. április 15. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2024.04.15.
05:48
00:00
Miért toporog egy helyben a Három Tenger Kezdeményezés (3TK, angolul: Three Seas Initiative/3tk)? Erre keres választ elemzésében az amerikai CEPA (Center for European Policy Analysis) agytröszt. Az írás szerint, bár a vasfüggöny lehullott, az árnyéka olyannyira ott van, hogy fél Európa összeköttetései – értve ezen az utakat, vasutat, légi közlekedést és tengeri járatokat, illetve az energiaösszeköttetést – most tulajdonképpen rosszabb állapotban van, mint az ún. kommunista érában. Nincs vagy hézagos az összeköttetés a balti államoktól, az Adrián át a Fekete-tengerig. Például Gdańsktól Thessalonikiig 52 óra alatt jutsz el föl-leszállva hol vonaton, hol buszon. A nagyjából azonos távolságot jelentő Hamburg és Nápoly közötti út ezzel szemben 20 óra alatt, négy gyorsvonattal megtehető.

A 3TK létrehozását 2015-ben szorgalmazta Lengyelország és Horvátország. Vajon azért nem jut előre, mert nincs szervezete, titkársága, jogi formulája és hivatalos büdzséje? Pedighát 13 ország tartozik alája, a kezdeményezést aláírták a balti államok (Észtország, Lettország, Litvánia), a visegrádi négyek (Lengyelország, Csehország, Szlokávia és Magyarország), valamint Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária. Hazánkban ugyan működik takaréklángon egy irodája, de ez sem segít rajta. Olyan, mintha mindenkinek csak amolyan mostohagyereke lenne, a szülők-vezetők pedig képtelenek összehangoltan cselekedni.

3TK
 
A Három Tenger Kezdeményezés tagországai és a partnerországok (Moldova és Ukrajna)
 
 

Ám talán most valami beindulni látszik: Litvánia seperc alatt összehozott egy üzleti és politikai konferenciát. A litván elnök 25 országot trombitált össze, s Japán például máris partnerségi viszonyra szövetkezett. Az továbbra is kérdés, honnan érkezik pénz a kezdeményezésbe, bár az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Befektetési Bank (EIB) és a Nordic Befektetési Bank is nyitott némi forrás összerakására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is ellátogatott a a vilniusi csúcsra. Sőt sztárvendégnek számított annak ellenére, hogy egyik európai közösségnek sem a tagja. Ennek viszont lesz. A háborús helyzet új lehetőséget teremt a 3TK tagjainak az együttműködésre, legyen az katonai, közlekedési vagy energetikai. S legyen az akár a háború utáni újjáépítési együttműködés.

Zelenszkij Vilniusban találkozott először Sulyok Tamás köztársasági elnökkel. 

Jövőre Lengyelország lesz az esedékes csúcstalálkozó házigazdája a "kétes helyzetű" Magyarország helyett, amivel a 3TK elkerülte a "medvecsapdát" – írja a CEPA kutatója, utalva arra, hogy a magyar kormány Szerbiával együtt inkább Kína felé kacsingat. Az, hogy a lengyelek gondozzák jövőre a projektet az elemző szerint esélyt teremt arra, hogy az "árva gyerek" megfelelő otthonra leljen.

A Mercedes Kecskeméten alkalmazni kezdte az Apollo robotját 20-25 kg-os, dobozokba csomagolt alkatrészek cipelésére és gyártósorba helyezésére. Repetitív, egyszerű feladatokat végez. Ennek hírét most dolgozta fel az AI NEWS, amit megosztott a YouTube-csatornáján is és beszámolt a fejleményről a FoxNews is. Az Apptronik Humanoid Robotja – mint ahogy azt a nevéből is sejteni – teljesen emberszabású. A Fox News elég pesszimista, felteszi a kérdést, tényleg így kell-e megoldani a munkaerőhiányt?

Az orosz Novosztyi portál feldolgozta Gulyás Gergely minapi kormányinfóját, amelyben bírálta a NATO-t az Ukrajnának küldendő 100 milliárd dolláros támogatás terve miatt. Ám leginkább arról írt, hogy a kancellária miniszter attól fél, hogy a NATO Ukrajna oldalán akár gyakorlatilag is részt is vehet a háborúban a katonai kiképzéssel és nagy mennyiségű fegyverszállítással. Figyelmeztetett: ez a harmadik világháborúval fenyeget. Mindenesetre szerinte fél év alatt kiderül, milyen esélye van a béketárgyalásnak. Az orosz portál idézi Szijjártó Pétert is, aki az uniós politikusokat úgy általában képmutatónak nevezte, mert mást mondanak a háborúról, mint amit gondolnak.

Az AfP és a Le Monde bedobta a Euronews megvételének kormányzati szálaira vonatkozó történetét, azt írva, hogy Orbán Viktor szövetségesei bonyolították az ügyletet. Legalább a vételár harmadát kormányzati forrásból, a Széchenyi Alapokból fedezték, aminek kuratóriumi elnöke Varga Mihály pénzügyminiszter – erre vezetett a Direkt36 és a portugál Expresso oknyomozásának eredménye. Tavaly szerezte meg a lyoni székhelyű Alpac Capital a Euronews többségi részesedését. Az Alpac Capital főnöke pedig az a Pedro Vargas Davis, akinek apja, a volt portugál uniós képviselő, Mario David Orbán jó barátja, akit a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntettek ki még 2017-ben. Előtte pedig bejelentették egy befektetői tőkealap létrehozását, amelybe az egykori Index szerint az OTP és a Mol is beszállt. Utóbbiak egyébként ezt tagadják.

Az újságírók által megszerzett, a befektetést előkészítő dokumentumok között szerepel egy olyan is, amely a célok között említi a „baloldali eszmék és elfogultság illetve egyoldalúság" enyhítését.

A lapszemlét a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.