„Támogassa
Reggeli gyors

Mit hoz 2023 az adózóknak?

2/01/2023 13:00

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Adószakértők szerint az új évet, hasonlóan a tavalyihoz, politikailag fűtött, dinamikus jogszabályváltozások jellemzik majd. Amint a költségvetés megszorul, a kormány majd hozzányúl a szabályokhoz, de ahelyett, hogy célzottan támogatná a számára fontos csoportokat, inkább egy nagyobb csoportra lő, és a kedvezményeket vagy igénybe tudják venni a csoport tagjai vagy nem, de az biztos, hogy feszültséget keltenek majd a munkaerőpiacon, hangzott el a Reggeli gyorsban.

2023. január 02. Reggeli gyors - részlet 2023.01.02. Radnai Károly
09:13
00:00

Az utóbbi pár napban rengeteg Magyar Közlöny megjelent (hivatalosan ebben hozzák nyilvánosságra a törvényeket és a módosításokat), ezért az adószakértők arra számítottak, hogy az év vége majd még tartogat meglepetéseket, ehelyett azonban "sok minden nem változik" - mondta a Reggeli gyorsban Radnai Károly, az Andersen Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

 
Adózás
Pixabay
 
 
 
 
 

 

Azért volt ez az érzésük, mert "2022-ben rengeteg évközi változás volt, és az év végén még a gyógyszergyártók adókötelezettségéről "majdnem visszamenőleges" döntést hoztak. De hogy mi lesz 2023-ban, arról Radnai azt mondta, hasonlóan 2022-höz, arra számít, hogy az adójogszabályok "dinamikusan fognak változni", tehát amikor a kormány és a "költségvetés megszorul, plusz forrásra lesz szükség, akkor majd gyorsan jogszabályokat alkotnak, amire a rendeleti úton történő kormányzás nyújt nagy segítséget a kormánynak.

Mert Radnai szerint ha a költségvetésben hiány mutatkozik, akkor a kormány nem azt az utat szokta választani, hogy lefaragja a költségeket, mert "az politikailag sokkal fájóbb és nehezebb folyamat", hanem "ilyenkor a legegyszerűbb az adókhoz hozzányúlni".

Arról is beszélt, hogy a gazdasági körülmények nem indokolták a 30 év alatti anyák szja mentességét, csak politikailag hasznos, másképpen nehezen értelmezhető, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ehhez képest "sok HR-feszültséget fog okozni". Radnai személyesen nem is ért egyet, ha az adózásba szociális szempontok szerint nyúlnak bele, mert nem kívánt folyamatokat indít el. Magyarul, ha a kormány támogatni  kívánja a szülőket, akkor erre sokkal egyszerűbb szociális transzferekkel célzottan támogatni, ahelyett hogy egy nagyobb csoportra egységesen lőnek, amit aztán vagy igénybe tudnak venni, vagy nem, és a munkaerőpiacon nem kívánt hatásokat indít el.

"Nem feltétlenül lesz jó az eredmény" - mondta az adószakember.

Arról is beszélt, hogy a kata 2022-es nyári megszüntetése ellentmondásosan történt: a kormány törekvése az volt, hogy az átalányadózás felé terelje az adózókat, de a legnagyobb akadálya ennek a bürokratikus szabályok teljesítése volt, ami nem egyszerű, ahogy a kormány próbálta beállítani. A kata nem csak azért volt jó, mert kevés volt a befizetendő adó, hanem mert nagyon egyszerű volt: ilyen egyszerű sosem lesz az adózás, de meg lehet közelíteni az egyszerűsítést.

De pozitívumot is látott, hogy a NAV informatikailag felzárkózott a feladathoz, és olyan módszert dolgoztak ki, mint az szja-bevallásoknál, elkészítik a bevallástervezetet.