„Klubrádió
Reggeli gyors

"Mintha raktáron állnának a megrendelt autók Mészáros cégénél"

21/03/2024 11:39

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Mészáros Lőrinc cége, az OPTESZ OPUS Zrt. által kiírt közbeszerzést egy másik Mészároshoz tartozó cég nyerte meg, amely azzal nyer az utóbbi időben megrendeléseket, ha nagyon gyors – mondta Katus Eszter, az Átlátszó munkatársa. "Olyan, mintha már raktáron állnának ezek az autók, amire a kiírónak szüksége van" – tette hozzá.

2024. március 21. Reggeli gyors - részlet 24.03.21. Katus Eszter
06:35
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, olyan cég nyerte el Mészáros Lőrinc cégének közbeszerzését, amely ugyancsak a milliárdosé.

Mészáros Lőrinc cége, az OPTESZ OPUS Zrt. kénytelen volt közbeszerzést kiírni, mivel közszolgáltatást nyújt. A két energetikai szereplőnek, az OPUS Tigáz Zrt.-nek és az OPUS Titász Zrt.-nek a működését támogató tevékenységeket koordináló OPTESZ „Gépjárművek tartós bérlete és szolgáltatásai” tárggyal írt ki közbeszerzést. A tendert Mészáros Lőrinc egyik cége, a Mészáros M1 Kft. nyerte el.

"Alapból furcsa, hogy meghívásos eljárás volt, ami azt jelenti, hogy jelenkezhetnek cégek, majd egy második körben eldől, hogy a jelentkezők közül kik tehetnek ajánlatot" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Katus Eszter, az Átlátszó munkatársa, az ügyet leleplező cikk szerzője. Hozzátette, végül hárman jelezték részvételi szándékukat: a Mészáros M1 Autókereskedő Kft., a Mercarius Flottakezelő Kft. és a MOL Fleet Solution Flottakezelő Kft. Utóbbit azért zárták ki, mert a jelentkezési határidőt 17 másodperccel lekéste.

Jellegzetességként emelte ki, hogy tendert elnyerő Mészáros M1 nagyon gyorsan tudja leszállítani a rendelt gépjárműveket. "Olyan, mintha már raktáron állnának ezek az autók, amire a kiírónak szüksége van" – tette hozzá.

Megjegyezte, az ügy részletei alapján az átlátszó úgy véli, felmerülhet az összeférhetetlenség, de ezt megítélni az ügyben illetékes hivatalok feladata. A helyzetet bonyolítja, hogy a Mészáros-cégbirodalom nagyon kiterjedt, szövevényes hálózat, így meglepődne azon, ha arra jutnának, hogy a procedúra nem volt szabályos.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Katus Eszterrel
2024.03.21., csütörtök 8:45
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János