„Klubrádió
Esti gyors

A szakdolgozók fele elmenne az egészségügyből

2/11/2020 18:58

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Több évtizedes szerzett jogokat kellene megtartani és bért kellene emelni az egészségügyben, hogy a szakdolgozók ne menjenek külföldre, vagy a magánszférába dolgozni.

2020. november 02. Esti gyors - részlet 20.11.02. Balogh Zoltán
08:38
00:00

Törvényt akar módosíttatni a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, mert az egy hónapja elfogadott jogszabály szerzett jogokat vesz el és nem ad cserébe semmit. Megszűnik a közalkalmazotti jogviszony, eltörlik a Kollektív Szerződést. Az átvezénylés lehetősége náluk is megvan, tehát 2 évre elküldhetik őket az ország másik végébe is. Elvész a közalkalmazotti jogviszony tartama alatt szerzett jogfolytonosság, jelentősen csökken a végkielégítés összege. Hasonló sérelmeket szenvednek el az orvosok is, de nekik legalább megtöbbszöröződik a bérük. A szakdolgozóknak nem. Van ugyan egy bérfejlesztési koncepció, amely szerint 2022. januárjáig emelkedne a fizetésük, azonban a 400 ezer forintos plafon még mindig nem elég vonzó. 24 ezren írták alá azt a petíciót, amely a törvény megváltoztatását követeli. Minden második szakdolgozó nyilatkozott úgy, hogy elhagyja a pályát, ha nem lesz változás, vagy külföldre megy, vagy a magánszférában keres lehetőséget. Úgy néz ki, hogy Orbán Viktor ravasz csapdát állított, az egészségügyre akarja terelni a népharagot. Közben a szakdolgozóknak olyan körülmények között kell dolgozniuk, amilyeneket nem mindenki viselne el. A terhelés óriási rajtuk. Gyakorlatilag személyes szolgáltatást nyújtanak, ami az emberi bizalomra épül.

Balogh Zoltán, a kamara elnöke elmondta az Esti gyorsban, hogy mint szakmai köztestületnek, kevesebb joguk van, mint például egy szakszervezetnek. A az intézkedések végrehajtására nagyon rövid határidőket szabott a kormány a pandémia második hullámának közepén. A véleményezésre például csak pár órát kaptak. Ilyen körülmények között kellene megőrizniük a betegbiztonságot. Hogy mi lesz mindennek a következménye, hányan maradnak meg az állami egészségügyben, az néhány héten belül kiderül - mondta az elnök.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.11.02. 18:00
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás