„Klubrádió
Galaxis kalauz

Mimika, tánc, celebek

27/02/2021 10:32

| Szerző: Klubrádió/Timár Ágnes

Az emberi mimika egyetemességétől a tévénézési szokásokig vezetett a Galaxis kalauz a legutóbbi adásában. Útközben azt is megvizsgáltuk, hogy a tánc alapja az utánzás-e.

2021. február 24. Galaxis kalauz (2021. február 24., szerda 15:00)
47:08
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A műsor 125. epizódja ott folytatódott, ahol az előző heti adás befejeződött. Akkor megvizsgáltuk, mitől válhat fegyverré a szó. Barabás Gabriella Dóra nyelvész elmondta, a hangsúly a szándékon van. Szerinte ugyanis a nyelvi bántalmazásban nem értelmezhető a passzív agresszió fogalma. Véletlenül nem duzzogunk. Hogy a duzzogás a verbális vagy a non verbális kommunikáció része az már más kérdés. Az biztos, hogy van közös halmaz, amelybe bizonyos reakciók beletartozhatnak. A legfrissebb adásban ezek vizsgálatával kezdtünk, pontosabban azzal, hogy a beszédet kiegészítő mimika, gesztus mennyire lehet irányított, illetve az, akinek szánják, képes-e a megfelelő módon értelmezni a jeleket. Dr. Aczél Petra kommunikációkutató arról beszélt, hogy nem minden egyértelműnek tűnő mozdulat jelenti tényleg azt, amit feltételezünk, sokszor ugyanis a személyiséget keressük a gesztusban és nem a szituációt. Például, ha valaki tárgyalás közben izzad, akkor azt gondolhatja a partner, hogy izgul, pedig lehet, hogy csak meleg van a teremben. A kommunikációkutató ezenkívül rengeteg olyan praktikáról beszélt, amelyeket manapság bevetünk, ha le akarjuk leplezni tárgyalópartnerünket. A beszélgetésben arra is kitértünk, hogy vajon mekkora része a nem verbális kommunikációnknak a tanult, ami az utánzáson alapul.

Televízió - Hogy volt? - Kárász Eszter
 
Kárász Eszter MTVA Fotó: Zih Zsolt
 

Ahogy minden mozdulat felfogható egy jelnyelvi kifejezésnek, úgy rengeteg dolgot mondhatunk el a tánccal. Nem mindegy persze, hogy melyik tánccal és mit akarunk közölni. Ahogy az sem, hogy ki az, aki használja ezt a különleges nyelvet. A folytatásban Kárász Eszter színész-tánctanárral többek között arról beszélgettünk, hogy a tánctanulásban mikor jön el az a pillanat, amikor már meg tud mutatkozni a táncos személyisége. Elmondta, mindennek az alapja a biztos tudás, vagyis, ha már tökéletesen elsajátították a tanítványok a lépéseket, akkor éreznek késztetést, hogy valami olyasmit is belevigyenek, ami már az ő habitusukat tükrözi. Kárász Eszter hozzá tette, ezt látja a saját gyerekein is, a fejlődésnek ezt a formáját, és mind szülőként, mind tanárként ezt a részét élvezi a legjobban a tánctudás átadásának.

Az interjúban elhangzott, Kárász Eszter a művészet versenyeztetésében nem hisz. A képesség, a tehetség megmérettetése talán más. Legalábbis ebben bízhatnak a kereskedelmi tévécsatornák, ha végignézünk egy-egy tánc vagy ének tematikájú show műsort. A harmadik beszélgetésben többek között azt vizsgáltuk, vajon miért nézzük szívesebben, ha valaki énekel, mintha táncol. És egyáltalán van-e jövője a mostanra maratoni hosszúságúra nyúlt híresség-produkáltató műsoroknak. Utóbbi kérdésre László Ferenc kultúrtörténész, elmondta, erre jelenleg, a streaming szolgáltatók felfutásának idején, a tudatos tévénézés korában senki nem tudja a választ. László Ferenc hozzátette, az elmúlt évek szórakoztató műsor termése a kereskedelmi csatornákon kevéssé a tartalomról szól, függetlenül attól, hogy táncról vagy bármilyen más művészeti ág a hívó szó, sokkal inkább az a cél, hogy minél több híresség jelenjen meg egy adásban.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Galaxis kalauz
2021.02.24. 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes