„Klubrádió
Reggeli gyors

Milliárdosok listája: úgy alakult a törvény, hogy nem kell megmondani, kié a vagyon

30/12/2021 12:30

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Mészáros Lőrinc megtartotta az első helyét a magyarországi legvagyonosabbak sorrendjében, bár olyan kis mértékben még sosem növelte a vagyonát egy év alatt, mint 2020-ban, míg a második Csányi Sándor viszont 2014 óta nem tudta ilyen nagy mértékben növelni a vagyonát. A tőzsdei kitettség Mészárosnál súlyosabb évet hozott, Csányinál az agrár cégei húzták a porfóliót.

2021. december 30. Reggeli gyors (2021. december 30., csütörtök 08:05)
53:14
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 21:02-től hallgathatja meg.

A Forbes leggazdagabbakat felsoroló idei listáján, vagyis 2020-as adatok alapján, a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc 8 milliárd forinttal növelte a vagyonát, mondta Bánáti Anna, a Forbes szerkesztője a Reggeli gyorsban. "Ez az első év, amikor stagnál a vagyona" - mondta. Ennek szerinte az az oka, hogy Mészáros részvénytársasága, az Opus Global Nyrt. nagyon kitett a részvényei miatt, és a társaság 2020-ban "nem muzsikált olyan jó, nem nőtt a papírjainak az értéke".

A második helyen Csányi Sándor, az OTP bank vezére, aki viszont 2014 óta nem repesztett ilyen jól, mint 2020-ban. A sikeres év az OTP-részvények szárnyalása mellett Bánáti Anna szerint nagyban Csányi agrár cégeinek köszönhető. Az ő részvény kitettsége ugyanis így nem akkora, mert az egyéb érdekeltségein keresztül pótolni tudja: "sok lábon áll".

A listán szereplőkről az újságíró azt mondta, hogy a lapban feltüntetett összegek azt jelentik, hogy ekkora vagyonuk minden bizonnyal van, ennyit érhet a cégbirodalom, és az osztalékot is bele szokták számolni, tehát nem azt jelenti, hogy ennyi pénzük van a kéznél.

A Puskás Akadémia felcsúti stadionja, a Pancho Aréna nyitó?
 
Mészáros Lőrinc
 
Felcsút, 2014. április 21. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke (k) a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én. MTI Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
 

Felmerülhet a kérdés, hogy pontosan kié a vagyon? A Forbes azonban kizárólag azt nézi, kinek a neve szerepel a lánc végén, mondta.

A pornóoldalairól elhíresült, de újabban politikai babérokra törő Gattyán György vagyona sem csökkent, de a helyezése változott. Korábban évente 5-15 milliárddal növelte a vagyonát, de tavaly az előtte lévők nagyobb ütemben voltak képesek növekedni. Bánáti Anna szerint ő most azért érdekes, "mert belement a politikába, és bejelentkezett a miniszterelnöki székbe".

A lista tanulsága Bánáti Anna szerint az, hogy Mészáros gyarapodása egyelőre megállt, majd a jövő évi felvásárlások tudják befolyásolni, hogy az Opus Global tud-e növekedni. Az új szereplők között említette Hermann Kamillát, aki Jellinek Dániel volt felesége, és a 44. helyen debütált, illetve Jászai Gellértet a 4iG-től.

Azt is tapasztalják az újságírók, hogy a vagyonosok céghálójában egyre több a magántőke alap, amiknek nem kell felfedniük, hogy kinek a pénzével jelennek meg. És már tavaly is tapasztaltak, hogy egyre nagyobb a jogi teher, és sok perrel való fenyegetésre kell reagálni.