„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért nem tudhatjuk, mi folyik a kórházakban?

11/12/2020 11:57

| Szerző: Klubrádió

Hosszú idő után először engedtek sajtómunkásokat egészségügyi intézménybe. A magyar kórházakban uralkodó állapotokról a kormányzati nyilatkozatokon kívül nem sokat tudni. Mráz Attila a TASZ politikai szabadságjogok szakértője szerint az egészségügyben dolgozók is félnek a nyilatkozási rend esetleges megszegéséért járó szankcióktól, de mivel a jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy minden képzett szakember részt vegyen a munkában, túlzó lenne komolyabb büntetés, esetleg elbocsátással számolni.

2020. december 11. Reggeli gyors - részlet 20.12.11. Mráz Attila
10:17
00:00

Hosszú idő után először engedték be a sajtót a kórházakba. A Magyar Távirati Iroda fotósa a második hullámban először tudott bejutni a Szent János kórházba, ahol fotósorozatot készíthetett. Eddig ugyanis a sajtó hiába próbálkozott bejutni bármilyen egészségügyi intézménybe, vagy megszólaltatni az ott dolgozókat, a járványra hivatkozva elhajtották őket.

A Szent János Kórházban készült „idealizált” képek kettőssége kapcsán Mráz Attila, a TASZ politikai szabadságjogok szakértője elmondta, hogy ma az emberek nehezen kapnak hiteles képet az egészségügy állapotáról. A szigorú előírások mellett – bár vannak kivételek – nagyon kevés egészségügyi dolgozó, orvos meri kifejteni a véleményét. Ennek oka főként az hogy a dolgozók félnek előírások megszegéséért járó szakcióktól, legrosszabb esetben az elbocsátástól. 

Az látszik, hogy manapság az egészségügyi szolgálatok részéről elhangzó nyilatkozatok nehezen pótolhatók, és hiányoznak a hiteles tájékoztatáshoz – mondta el Mráz.

Összehasonlításul azt hozta fel, hogy a külföldi kórházakban uralkodó helyzetekről, több információhoz fér hozzá a hazai sajtó, mint hazai egészségügyben uralkodó állapotokról.

Koronavírus - Szent János Kórház
 
Szent János Kórház Fotó:MTI/Balogh Zoltán
 

Ezt tovább nehezíti, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány még jobban elnyújtotta a közérdekű adatigénylés folyamatát.

Hozzátette, hogy pótolhatatlanok azok az orvosok, akik a gyakran az előírások határait feszegetve igyekeznek információt szolgáltatni a lakosságnak. Azt is elmondta, hogy bár teljesen érthetőek a nyilatkozatokkal kapcsolatos félelmek, az egészségügyben dolgozó szakképzett munkaerő száma véges, és ennek megfelelően az esetleges büntetések sem lehetnek különösebben súlyosak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
20.12.11. 08:35
Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert