„Klubrádió
Bonyolult dolgok

Miért nem akarják beoltatni magukat az emberek?

9/12/2021 14:33

| Szerző: Bálint Judit/Klubrádió

Csökken azok száma, akik elzárkóznak az oltásoktól, de még mindig sokan vannak. Mi ennek az oka? A Bonyolult dolgok vendége Koltai Júlia kutató volt, aki tudóstársaival épp erre a kérdésre keresi a választ.

2021. december 09. Bonyolult dolgok (2021. december 09., csütörtök 19:00)
56:25
00:00
Műsorvezetők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit Szerkesztők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit

Január óta Magyarországon 1600 különböző választ kaptak kutatók arra a kérdésre, hogy miért nem akarják beoltatni magukat azok, akik elutasítják a koronavírus elleni vakcinát. Ezek közt a leggyakoribb, hogy az emberek bíznak a saját immunrendszerükben, de sokan vannak, akik szerint az oltás káros, veszélyes, esetleg halálos is lehet. Az összeesküvés-elméletekben hívők az oltást elutasítók kb. 10 százalékát teszik ki, ők leginkább attól félnek, hogy mikrochipeket rejtenek az oltások.

Mindemellett azonban ki kell emelni, hogy csökken azok száma, akik elzárkóznak az oltásoktól, idén januárban a magyar lakosság negyede, júniusban már csak a hetede mondta, hogy semmiképp sem oltatná be magát. És a kutatók azt is kiemelték, hogy az oltási kedvet egyértelműen segítette az, amikor könnyebbé tették a hozzáférést, és regisztráció nélkül is lehetett vakcinát kérni.

Koltai Júlia
 
Koltai Júlia
Fotó: Bálint Judit / Klubrádió
 

A Bonyolult dolgokban Koltai Júliával, a kutatást végző Szegedi Tudományegyetem Járványmatematikai Modellező Csoportjának munkatársával, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársával beszélgettünk.   

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Bonyolult dolgok
2021. december 9. csütörtök 19:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Bálint Judit és Korpás Krisztina