„Klubrádió
Klubdélelőtt

Mi a fene ez a televíziós nyilvánosság?

17/09/2021 16:51

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Ismét volt Klubdélelőtt Wirtz Ágnessel, Érdi Sándorral, Maurer Dórával, Szabó T. Annával, Székely Györggyel, valamint itt volt velünk Mózes és Jézus, azaz Schneider Zoltán és Makranczi Zalán, és természetesen a műsorvezető, Kun Zsuzsa.

2021. szeptember 18. Klubdélelőtt (2021. szeptember 18., szombat 09:00)
163:41
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9:00 Magyarországon 24 000 gyerekről a saját szülei helyett az állam gondoskodik, a gyerekek nehéz körülményei, sorsa a többség számára szinte láthatatlan, sokszor csak az írók, alkotók, művészek közvetítésében van módunk megérteni, átérezni egy-egy hasonló élethelyzet mélységeit. Wirtz Ágnes művészettörténész, a Világszép Alapítvány alapítója, aki a mostani adásunk vendége volt, és Alföldi Róbert, akit festőművészként talán kevesebben ismernek, egy különleges esemény megszervezését tűzték zászlajukra. Felkérték a magyar kortárs képzőművészet 20 élvonalbeli alakját, hogy ismerjenek meg egy-egy gondoskodásban élő gyereket, ami meg is történt, a találkozásokból alkotások, és ezekből most egy kiállítás született.

9:30 Érdi Sándor, a legendás televíziós, egy híján nyolcvan, nemrégiben ünnepelte a születésnapját. A jeles napon így írt a Facebook oldalán: „Valami zavaros dolog jár a fejemben... Normális televíziós tudja, hogy nincs lábnyoma, – ez a doboz a mindenkori pillanatról szól. Két évtizede eltüntettek onnan, és magántermészetű okokból eltűntem a nyilvánosságból is. Most születésnapom volt, – sokadik –, és a barátaim mellett olyan emberek is köszöntöttek, akikről sosem tételeztem volna, hogy emlékeznek rám, és arra az ügyre és csapatra, melynek vezetője és szolgája lehettem. Akkor most hogy is van ez? Mi a fene ez a televíziós nyilvánosság? Minden pillanata a múlandóság, vagy mégsem ez a végső igazság?”

10:00 Spinoza Zsidó Fesztivál! Schneider Zoltán és Makranczi Zalán, Mózes és Jézus találkoznak a Margitszigeten. Jézus azért jött Pestre, hogy megnézze, mi lett a kereszténységgel, Mózes pedig arra kíváncsi, mit csináltunk a Tízparancsolattal, vajon eleget teszünk-e a mózesi törvényeknek. Közben ők ketten azon vitatkoznak, melyikük adott többet az emberiségnek. Fontolgatják melyikük népszerűbb, melyiküket tiszteli jobban a mai világ.

Schneider Zoltán és Makranczi Zalán
Schneider Zoltán és Makranczi Zalán
Fotó: Vener Orsolya
 

10:30 Maurer Dóra képzőművész kiállítása 2019. augusztusában kezdődött és egészen ez év januárjáig volt nyitva a londoni Tate Modern múzeumban. Az, hogy Dóra nagy művész, vitathatatlan, de az mindig nagyon érdekes, ha fel lehet fejteni, hogyan kezdődött, milyen élettények, élmények határozták meg a pályája alakulását. Csak egy kis ízelítő: „A nagynénémékkel egy bérházban laktunk, lógott náluk egy nagy méretű kép, őszi erdőt ábrázolt, néhány báránnyal. Ezt időnként megnéztem, hogy vajon hogyan csinálták...”

11.00 Szabó T. Anna írót, költőt az év írójának járó Arany Medál-díjjal tüntették ki. Nemrégiben egy interjúban azt mondta, olyan országban szeretne élni, ahol lehet gyanakvás és félelem nélkül, nyugodtan, vidáman és egymásra kíváncsian lehet beszélgetni. A legbecsesebb kincse a jegygyűrűje, ami egy éjszakát töltött az Adriában, huszonnégy évvel ezelőtt. Nem adta fel, másfél napig kereste a víz alatt, a kövek között.

11:30 Zene és az egészségügy, jótékonysági koncert a Zeneakadémián, a Szent János Kórház Gasztroentologiai Osztály javára. Házigazda: Dr. Székely György főorvos, a Semmelweis vonósnégyes második hegedűse, ő volt a Klubdélelőtt vendége.

Klubdélelőtt
2021. szeptember 18. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa