„Klubrádió
Reggeli gyors

Mentős szakszervezet: A bringás mentők alkalmazása előtt az állományban lévők bérét kéne rendezni

12/08/2022 15:32

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) a sajtóból tudta meg, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) biciklis mentős egységek felállítását tervezi. A MOMSZ a mentődolgozók szakszervezeteként nehezményezte, hogy az OMSZ nem egyeztetett velük a szakmai kérdésről. Lengyel Tibor a MOMSZ operatív alelnöke a Reggeli gyors című műsorban azt mondta, hogy a jelenlegi mentősállomány túlterheltségét nem új egységek ilyen módú felállításával kéne rendezni.

2022. augusztus 12. Reggeli gyors 2022.08.12. Lengyel Tibor
08:26
00:00

A mentőszolgálatnak nincs lehetősége arra, hogyha valaki betelefonál hozzájuk egy kevésbé súlyos egészségügyi problémával, akkor azt visszautasítsák. Mivel az emberek sokszor hívják a mentősöket egy elvágott új vagy egy beszakadt köröm miatt is, ezért hatalmas a túlterhelés a mentődolgozók körében. Főleg a fővárosi operátorok és mentősök leterheltsége miatt sokszor vidékről kell egységeket rendelni az ellátás biztosítására. Azonban ők sok esetben nem rendelkeznek a megfelelő helyismerettel, ami megnehezíti a mentést. A helyzet orvoslására az OMSZ kerékpáros mentősöket alkalmazna elsősorban Budapest forgalmas területein. Ugyanakkor a mentősök szakszervezete elhamarkodottnak tartja a döntést – mondta Lengyel Tibor, a MOMSZ operatív alelnöke.

Lengyel szerint először a humán erőforrás létszámát kéne növelni megfelelő bérekkel. Arra a kérdésre, hogy a mentődolgozók miért nem állnak ki a jobb munkakörülményeikért, Lengyel úgy reagált, a mentősök nagy része elhivatottságból végzi munkáját. Inkább nem emelik fel a hangjukat, nehogy nagyobb bajt hozzanak a saját fejükre. Hozzátette, a szakszervezetnél szeretnének változtatni ezen a hozzáálláson.

A szakszervezet közleményében kritizálta az OMSZ-t, amiért nem történt érdemi szakmai egyeztetés a kérdésben. Nem tisztázott például, hogy a budapesti vagy a vidéki Bajtársak közül toborozzál-e a biciklis mentősöket, kapnak-e majd GPS-t, illetve milyen feltételek mentén lesz valaki alkalmas a szolgálat teljesítésére. Lengyel szerint a kapacitáshiányt nem a jelenlegi állomány további terhelésével kell megoldani, hanem a korrekt bérrendezéssel, ami további mentősöket ösztönöz a pályára lépésre.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/interjú Lengyel Tiborral
2022. augusztus 12., péntek 07:47
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert