„Klubrádió
Esti gyors

Meloni valószínűsíthető győzelmével felerősödhetnek a szélsőjobboldali hangok Olaszországban

26/09/2022 19:44

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az Olaszország Fivérei (FdI) nevű, posztfasiszta gyökerű párt végzett az első helyen a vasárnapi olasz választáson az exit poll adatok szerint és a jobboldali blokk megszerezhette a parlament mindkét házában a többséget. Ez azt is jelenti, hogy Giorgia Meloni FdI-pártelnök lehet az ország első női miniszterelnöke. Amennyiben az exit poll adatok helyesnek bizonyulnak, akkor elemzői gyorsértékelések szerint az eredmények kedvezőek lehetnek a piacok szempontjából: a jobboldal nem kétharmados többségel fog kormányozni és Matteo Salvini meggyengülve jött ki a választásokból – írta a Portfolio. Az Esti gyorsban Csernyánszky Judit interjúját hallhatták Eva Morlettoval, a Grazia folyóirat szerkesztőjével.

2022. szeptember 26. Esti gyors - részlet/ Interjú Eva Morletto - 2022.09.26.
05:32
00:00

Eva Morletto: Meggyőződésem, hogy a proteszt szavazatok nagy száma tette győztessé Giorgia Melonit. Épp olvasom a külföldi kommentárokat, és ugyebár mindenki a Mussolini-féle párt újjáélesztését látja a Olaszország Testvérei pártjában, és az egykori fasiszta vezetőt pedig a mostani párt elnökében. Tényleg rettenetes félelmet észlelek magam körül, de meg kell mondjam, hogy mindezek ellenére optimista vagyok. Draghi kormányának mennie kellett, mert a Covid utáni válságból nem tudta kihúzni a kormányát, az emberek fokozatosan elszegényedtek. Az emberek pedig egy új politikusnak adtak lehetőséget, ami tipikusan olasz módi. Berlusconit is proteszt szavazatok juttatták hatalomra, mert az embereknek elegük lett a baloldal korrupciós ügyeiből. Az Öt Csillag mozgalom pedig a politikai elit ellenében határozta meg magát, ezért lett sikeres. Hozzáteszem, Matteo Salvini azért szerepelt olyan gyengén, ahogy, mert ő régi arcnak számított, hisz benne volt a Draghi-féle kormányban, az olaszok pedig most megint próbára akarnak tenni egy új politikust.

Draghi távozásával és Giorgia valószínűsíthető győzelmével egy merőben új helyzet állt elő: ki fogja képviselni a demokratikus intézményeket és az Unió melletti töretlen kitartást?

EM: Nekem az a benyomásom, hogy az olasz emberekből hiányzik az uniós intézmények iránti feltétel nélküli bizalom. Tudja, mi a közhangulat ma? Attól tartanak a szavazók, a politikusok előbbre helyezik az uniós érdekeket, mint a saját jól felfogott, emberi, illetve nemzeti érdekeiket. Draghiról eleve ezt feltételezték. Ráadásul nyomás alatt van a politikai vezetés, hogy ne növelje tovább az államadósságot, és fogja vissza a költségvetési hiányt, ez a helyzet pedig eleve kiszolgáltatná Olaszországot az Uniónak. Olaszországban is számolni kell az euroszkeptikus realitással, mint ahogy láthattuk megerősödni Spanyolországban a Vox-ot, vagy a svéd választásokon szélsőjobbalt, akik eleve euroszkeptikusok. Ide sorolom még a most hatalomra került Liz Trustot is, aki szintén az unióellenes vonalat reprezentálja.

És akkor még nem is említette a magyar kormányt! Orbán nyíltan támadja az Uniót! És sok a közös vonás köztük!

EM: Ha elolvassa Giorgia Meloni programját – hozzá kell tegyem, én személy szerint ellene szavaztam – láthatja, hogy bizonyos fokig nőellenes politikát képvisel a szememben.

Mint ahogy nálunk most hirtelen központi téma lett az abortusz.

EM: Pontosan. Önöknél most vezetik be, hogy minden terhes nőnek el kell mennie egy olyan kontrollra, ahol köteles meghallgatni a magzati szívhangokat. Nos, azt kell mondjam magának, hogy Olaszországban ez már számos helyen érvényben van, azaz egyre jobban szigorítják a nők abortuszhoz való jogát. A déli tartományokban az orvosok 80%-a már nem végez abortuszt. Attól tartok ez a helyzet nem javul Melonival sem, hisz a kampányszlogenek között kiemelte, hogy ő nő, hogy ő keresztény, s ezzel meg is üzente, mi a nő szerepe az adott társadalomban.

Maga is említette, mintha Mussolini köpenyegéből lépett volna elő Meloni. Mennyire látja ideológiájában a neofasizmust?

EM: Az a helyzet, hogy szavazói egy része valóban nyíltan hirdetnek fasiszta eszméket. De sajnos így van ez Franciaországban is, illetve egyre több kelet-európai országban. Hozzáteszem, egyelőre kis szavazótábort képviselnek. Meloniról mindenesetre nem állítanám, hogy ideológiailag fanatikus. Azt viszont sajnos el tudom képzelni, hogy most ez a fasiszta kisebbség feljogosítva érzi magát arra, hogy nyilítan hirdesse fasiszta ideológiáját. Felerősödhet a rasszizmus, a migránsellenesség, az LMBTQ közösségekkel szemben a homofóbia, és sérülhetnek a nők jogai is.

Ha úgy vesszük, nem volt jó jelöltjük a baloldalon!

A baloldal problémája, s ez Franciaországban is jelenség: hogy Macron a liberalizmust és a politikai elitet képviseli, és nincs senki a baloldalon, aki a kisemmizett egyszerű munkásokat képviselné. Olaszországban is a szélsőjobb karolta fel az ő problémáikat. Nem beszélve arról, hogy alacsony volt a részvétel. A szavazók 40%-a el sem ment voksolni.

A háború megváltoztatta Meloni orosz politikáját? Mire számít etéren?

Meloni ebben hipokrata, mert ugyan transzatlanti politikát hirdet, és az EU-val összhangban Ukrajna támogatásáról beszél, de a koalícióban ott lesz Salvini is, aki egyre jobb viszonyt ápol Putyinnal. S mit látunk Kelet-Európában? Hajlanak Putyin felé. Orbán is gratulált Meloninak és a többiek is, amiből arra következtetek, Meloni hasonlóképpen nem fog távolságot tartani Putyintól.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Eva Morletto
2022. szeptember 26., hétfő 18:38
Riporter: Csernyánszky Judit