„Klubrádió
Reggeli gyors

Megvédi Budakeszi az Álomvölgyet?

25/02/2020 13:46

| Szerző: Klubrádió

Talán a civil tiltakozásnak köszönhető, talán másnak, tény, hogy megmozdultak a hatóságok, az önkormányzat pedig helyi természetvédelmi oltalom alá helyezheti az Álomvölgyet.

2020. február 25. Reggeli gyors - részlet 20.02.25. Szigeti Balázs
06:42
00:00

Páratlan szépségű és páratlan értékű Budakeszinek az a része, amelyet módszeresen tesznek tönkre egy beruházás miatt. Természetkárosítás gyanúja miatt folyik nyomozás ismeretlen tettes ellen, bár a tulajdonosok egyáltalán nem ismeretlenek. Takács István és Baumgartner Antal, az ismert autókereskedő. Eredetileg egy biztonságtechnikai tanpályát szerettek volna építeni, most inkább úgy tűnik, hogy valamiféle lakópark készül a Farkashegyi repülőtér mellett.

Az agglomerációs törvény szerint a területen növénytermesztéshez, terményfeldolgozáshoz, állattenyésztéshez kapcsolódó épületeket lehetne építeni. A Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei azt tapasztalták, hogy elektromos kábeleket helyeztek a földbe, vízvezetéket építettek, fát vágtak ki, kerítést építettek olyan helyen is, ahol védett növények találhatók. Egyébként a föld Natura 2000-es, vagyis védett terület.

Az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás szóvivője, Szigeti Balázs a Reggeli gyorsban elmondta, hogy talán a novemberi tüntetésük hatására, de megmozdultak végre a hatóságok. Miután több ezer négyzetméteren pusztult el a természetes ősgyep, amely különleges növénytársulások, egyedi rovarvilág élőhelye volt, természetvédelmi bírságot szabtak ki, illetve kötelezték a tulajdonosokat az eredeti állapot visszaállítására. Persze nem tudni, hogy ez sikerülhet-e még. Ha igen, az akkor is évtizedekbe telhet.

A civil mozgalom egyre erősebb, a beruházás ellen tiltakozók létszáma folyamatosan nő. Egyelőre változtatási tilalom érvényes a területre, csütörtökön azonban újabb fordulat jöhet. Budakeszi közgyűlése ugyanis dönthet arról, hogy helyi természetvédelmi oltalom alá helyezi az Álomvölgyet. Szigeti Balázs reméli, hogy a javaslatot megszavazzák a képviselők, és sikerül végre megállítani a folyamatos természetkárosítást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás.

Reggeli gyors
2020.02.25. 06:00
Műsorvezető: Dési János