„Köszönjük
Reggeli gyors

Mégsem vesz magyar állam földeket Szlovákiában, pedig igény lenne rá

13/10/2021 14:22

| Szerző: Klubrádió

Öllös László, szlovákiai magyar politológus szerint a magyar állam számos területen költekezik Szlovákiában. Mi az oka annak, hogy a második felhorkanásra visszavonták annak a 143 milliárdos tőkealapnak a létrehozását, amiből földeket vettek volna?

A magyar állam teljesen legálisan vásárolt volna földeket Szlovákiában, mondta a Reggeli gyorsban Öllös László szlovákiai magyar politológus. "Az EU-n belül szabad ilyet csinálni. Sokan vásárolnak földeket nagy mértékben is" Szerinte annak, hogy emiatt politikusok, annak az lehet az oka, hogy ezúttal magyarok vásároltak volna.

Szerinte a magyar állam földvásárlása amúgy nem mindenkit zavart. Igor Matovič, volt szlovák miniszterelnök például azt mondta, hogy össze kell fogni, és együtt kell segíteni a dél szlovák gazdákon. A magyar lakta területek, Szlovákia déli részén a gazdák támogatása ugyanis messze elmarad a többiekétől, ezért az ott élők tőkeereje gyengébb, és például a földvásárlásoknál hátrányban vannak. 

V4-Egyiptom csúcstalálkozó Budapesten
 
V4-Egyiptom csúcstalálkozó Budapesten
 
Budapest, 2021. október 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő fogadja a V4-Egyiptom csúcstalálkozóra érkező Eduard Heger szlovák miniszterelnököt a Várkert Bazárban 2021. október 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Megemlítette a dánokat, akik "hatalmas területeket vásároltak fel, nagy hízlaldákat csináltak", amit nem követett politikai ellenkezés. Ráadásul a magyar állam már korábban is bele nyúlt más területeken a helyi életbe: leromlott templomokat, óvodákat, iskolákat épített, felújított. De most a szlovák kormány egyik része felhorkant. A másik nem, jegyezte meg.

A magyar kormány a szlovák politikai élet második jelzésére visszavonult. Amikor a szlovák külügyminiszter megszólalt, még semmi nem történt, de a két miniszterelnök találkozója után, akik jóval közelebb állnak egymáshoz, megtörtént a visszalépés. Ez szerinte annak köszönhető, hogy szeretnének együttműködni a szlovák politikai élettel a V4-ben. "Ez lehet mögötte" - mondta. 

Az együttműködés továbbra is megvan, legutóbb például Egyiptom kapcsán is egyeztetett álláspontot képviseltek, és "van egy csomó projektjük".

Arról, hogy miért nem érkezik elég pénz a magyar lakta déli részekre, Öllös azt mondta, nemcsak a mezőgazdasági fejlesztések tekintetében, hanem infrastrukturális fejlesztések terén is kevesebb figyelem jut az ország déli részére. Ez érdemben akkor sem volt máskor, amikor a magyar pártok kormányon voltak, másrészt pedig szerinte, ha valaki nem ül ott a kormányban, akkor nem tudja elintézi, kiharcolni. "Nem nemzeti, hanem hatalmi szempontok érvényesülnek" - jelentette ki.