„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Megőrizte fogékonyságát az értelmetlen dolgok iránt

25/10/2019 13:04

| Szerző: Klubrádió

Turczi István költő nem csak munkájáról, hanem sokszor saját maga által is feleslegesnek érzett hobbijairól is mesélt.

2019. október 25. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2019. október 25., péntek 10:00)
85:07
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János
A költészetről általánosságban többet tud, mint konkrétan a saját költészetéről. Hozzátette, nem tud fejből egyetlen verset sem, amit ő írt – mondta Turczi István költő Gálvölgyi János műsorvezetővel beszélgetve a pénteki Ötösben.

A kultúra közvetítést tartja az egyik legfontosabb dolognak, talán ezért sem engedte még el az álmát egy kulturális tévé létrehozásáról. A világban utazva azt tapasztalja, hogy Ázsiától Dél-Afrikáig mindenhol található ilyen tematikus médium, amelynek meg is van a maga néző bázisa, így nem lenne ördögtől való egy hasonló csatorna Magyarországon sem. Főleg, hogy pezsgő kulturális, sőt kifejezetten pezsgő költészeti élet van hazánkban, és ezt a saját bőrén érzékeli, amikor egy-egy versíró/mondó versenyre elhívják zsűrizni.

Turczi István mielőtt megtalálta hivatását volt éjszakai portás, talajminta-vételező és gépkocsivezető is. Ma az írás mellett fontos számára a fordítás, bár mostanában kevesebb ideje jut rá. Jellemzően angolból, finnből magyarít, valamint újra elővette arab tudását, amelyet még az egyetemen szervezett. Hosszú idő után ismét arab költészetet fordít. Ahogy fogalmazott, ez egy igazi szerelem, egy mánia. Valamint héberül tanul, hogy újabb nyelv kerülhessen fordítói repertoárjába.

Az Ötösben mesélt arról is, hogy rengeteget utazik – részben kötelességből, mivel a Magyar PEN Club főtitkáraként sok helyre hívják kulturális témában. 2006-ban vezetett egy küldöttséget Kínába, aminek az lett az eredménye, hogy itthon elkönyvelték Kína-szakértőnek, és minden további hasonló programra meghívták, hogy vegyen részt benne. Gálvölgyi Jánosnak a pénteki délelőtti műsorban mesélt legutóbbi útjáról is. Most jött haza Kelet-Indiából. Indiában egyébként harmadszorra jár, és mindig nagy örömmel tér vissza.

Az Ötösben többek között beszélt fociról, költészetről, és azt is elmesélte, hogyan találkozott Bernard Malamuddal Tel-Avivban. Az interjúban nem csak a munkájáról volt szó, mesélt azokról hobbijairól is, amelyeket sokszor a saját maga is feleslegesnek érez.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös
2019. október 25., péntek 12.00
műsorvezető: Gálvölgyi János