„Klubrádió
Reggeli gyors

Még hogy nem lehet sztrájkolni a MÁV-nál...

19/02/2020 14:47

| Szerző: Klubrádió

Az összes tehervonatot megállítanánk – mondja a szakszervezeti vezető. El lehet képzelni, hogy vajon hogyan tudnának közlekedni a személyvonatok.

2020. február 19. Reggeli gyors - részlet 20.02.19. Meleg János
08:23
00:00

A MÁV vezetésének állítólag nincs felhatalmazása arra, hogy bérajánlatot tegyen. Igaz, állami tulajdonú vállalatról van szó, de valakivel csak kell tárgyalni. Amint Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke elmondta, egyébként sok mindenben egyetértenek a menedzsmenttel, a tulajdonosnak hozzá kell járulnia a béremeléshez.

Tény, hogy volt egy 8 százalékos emelés, de csak azoknál, akik még a minimálbért, illetve a garantált bérminimumot sem érték el. A szakszervezet 10 százalékos, általános bérfejlesztést kér, ezen kívül például a hűségpénz emelését, egyszeri juttatást, nyugdíjpénztári hozzájárulást és hasonlókat, amelyekkel együtt a keresetnövekedés elérhetné a 15 százalékot. Kezelni kell a bértorlódást is, ami a minimálbér emeléséből fakad, hogy egy régi szakember azért többet kapjon, mint egy kezdő.

A Vasutasok Szakszervezete még tárgyal a többi meghatározó szakszervezettel is, hogy már napokon belül együtt kezdeményezzék a kollektív munkaügyi vitát. Ezután a szabályok szerint azonnal meg kell kezdeni a tárgyalást, amelyen a munkáltatónak már meg kell tennie az ajánlatát. Sikertelen tárgyalások esetén meg lehet szervezni a sztrájkot. A folyamatot a négy nagy szakszervezetnek együtt kellene végig vinnie, de szükség esetén a VSZ egyedül is hajlandó rá.

Sztrájkolni azonban Magyarországon törvényesen nem könnyű. A MÁV-nál például közlekedtetni kell a személyszállító vonatok kétharmadát. Csakhogy ez a tehervonatokra nem vonatkozik. Vagyis ha azok megállnak, megbénulhat az egész forgalom. Meleg János emlékeztetett arra, hogy a felsővezeték leszakadása is mekkora a káoszt tud okozni. Megjegyezte azonban, hogy a szakszervezet tarsolyában vannak még másféle eszközök is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2020.02.19. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre